Byplan

Gjenbruk og nytt på Vippetangen

Mathall, restaurant, uteservering på tak og kulturarena. Det skjer masse spennende på Vippetangen.

– Det er viktig at man klarer å få til nye funksjoner i gamle bygg, slik at de blir brukt, sa byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG) da hun ble intervjuet av Aftenposten sist sommer. Hun hadde da nettopp fått overlevert forslaget til områdeprogram for Vippetangen. Byantikvar Janne Wilberg var glad for at den kommunale arbeidsgruppa for Vippetangen hadde klart å foreslå nye prosjekter samtidig som kulturhistorien ble ivaretatt. Og byplansjef Ellen S. de Vibe mente at det nå var mulig å få rustet opp Vippetangen ganske raskt.

Restaurant og uteservering i Fiskehallen

Utviklingen på Vippetangen har ikke latt vente på seg. Hva sier du for eksempel til restaurant og uteservering på Fiskehallens tak med utsikt mot fjorden? Det kan bli en realitet om ikke lenge. Før jul sa Plan- og bygningsetaten nemlig ja til et påbygg på dagens Fiskehallen, og uteservering på deler av taket som vender mot sjøen.

Fiskehallen ble opprinnelig bygget i 1905 på en tidligere anlagt fiskehavn. Den ble erstattet av en ny fiskehall oppført i årene 1932–33 som «Oslos Kommunale Fiskehall». Fiskehallen på Vippetangen huser i dag Norges største fiskemarked.

Innvendig blir det et nytt fast dekke over deler av dagens transporthall, og et nytt glassdekke over resten av transporthallen. Det skal også monteres en ny heis i et av dagens trapperom. Utvendig vil det komme to nye påbygg fordi eksisterende trapper forlenges opp til 3. etasje. Det vil også bli en takterrasse mot sjøen og en ny utvendig rømningstrapp. Glasstaket over fiskehallen vil bli senket.

– Vi mener bruksendringen til restaurant med tilhørende konsept er veldig positivt for Fiskehallen, og et viktig tilskudd til Havnepromenaden, enhetsleder Per-Arne Horne. – Dette vil skape mer liv, røre og aktivitet langs med promenaden rundt Vipetangen.

Restaurantkonseptet bidrar til å aktivisere og binde sammen området mellom Pipervika og Bjørvika med sin beliggenhet omtrent midt imellom de to områdene. Nye Fiskehallen kan bli et eget «mål for turen», men også bidra til at promenaden rundt Akersneset blir mer benyttet enn i dag.

– Vi tror en restaurant i seg selv er et positivt bidrag for publikums opplevelse av fjorden med utsikten ut hovedløpet av fjorden. Et slikt sted kan også bidra til en nyoppdaget opplevelse av maritim kultur- og industrihistorie i Oslos havneområde, sier Per-Arne Horne.

Kulturminneverdiene på Vippetangen er tett knyttet til stedets sentrale rolle gjennom Oslos historie – fra middelalderens festningsverker, via emigrasjonstidens atlanterhavstrafikk til 1900-tallets industrihavn. Gjennom disse tidsfasene har området vært en viktig del av hovedstadens utvikling og en arena for viktige hendelser. Området har beholdt et bredt spekter av historiske spor og bygninger gjennom en lang og kontinuerlig bruk av brygger, kaier og andre havneaktiviteter helt fram til i dag. Fiskehallen, kornsiloen, havneskurene 38 og 39, samt blokkmurskaier/kaifronter i granitt er alle oppført på Byantikvarens Gule liste og Oslos Havn KFs kulturminneregistNrering. Vippetangen har en sentral og viktig rolle i den pågående byutviklingen av Kvadraturen.

Beliggenhet: Søndre del av Vippetangenkaia
Byggeår: 1932–33
Ferdigstilt: 1934
Arkitekter: Bredo Berntsen og Johannes Kløften
Grunneier: Oslo kommune
Forvalter: AL Oslo Fiskehall eier bygningen, og fester tomta av Oslo kommune

Slik kan det se ut ved skur 40. Prosjektet "Vippa" skal lage mathall og konsertarena ytterst på tangen, et folkelig møtested og markedsplass.
Slik kan det se ut ved skur 40. Prosjektet "Vippa" skal lage mathall og konsertarena ytterst på tangen, et folkelig møtested og markedsplass.
Foto: Oslo kommune

Fortsatt kontor i skur 39

I havneskur 39 på Vippetangen har arkitektkontoret Snøhetta holdt til siden 2004–05, i lokaler som i utgangspunktet er regulert til industrivirksomhet. I oktober 2016 sa Plan- og bygningsetaten ja til at Snøhetta kan fortsette sin kontorvirksomhet fram til utgangen av 2021.

Mathall og kulturarena i skur 40

I havneskur 40 på utstikker 3 ligger det en lagerbygning som i lang tid har vært kalt for “Sukkerhuset”. Havneskuret, som hittil har vært et stort rålager, blir nå “pusset opp med blant annet takhage, matboder og en åpen markedsplass. Her har prosjektet “Vippa” kommet godt i gang med planene for en ny møteplass, et senter for mat og kultur med Oslofjorden og havnepromenaden som nærmeste naboer. Det er også planlagt uteservering på byggets vest- og sørside. I september ga vi tillatelse til at prosjektet får en midlertidig dispensasjon fra gjeldende regulering fram til høsten 2021.


“Vippa” er et ambisiøst prosjekt som ønsker å skape en ny forståelse for mat, fra jord-til-bord og til bake til jord igjen.

Heidi Bjerkan, eier og drifter av restaurant Credo.

"Vippa" åpner til påske 2017

“Vippa” skal etter planen åpne til påsken i år, opplyser Heidi Bjerkan. Hun er eier og drifter av restaurant Credo. Sammen med Erlend Mogård-Larsen, gründer og arrangør av flere musikkfestivaler og kulturprosjekter, har de fått med seg mange spennende samarbeidspartnere til “Vippa”. Sammen vil vi gjøre “Vippa” til et nytenkende og inkluderende møtepunkt. Planen er at stedet skal inneholde et bakeri, et bryggeri, et kollektivt produksjons- og utdanningskjøkken, mange uavhengige utsalgssteder for mat, en scene for musikk- og kulturarrangementer og store, tilgjengelige fellesområder.

– Vi ønsker å etablere en scene som kan benyttes av Oslos arrangører innen musikk, teater, performance og andre ulike kompetansemiljøer. Fra matboder skal det være mulig å kjøpe kortreist, etisk og økologisk mat til en fornuftig pris, står det i søknaden til kommunen.

“Vippa” er et ambisiøst prosjekt som ønsker å skape en ny forståelse for mat, fra jord-til-bord og til bake til jord igjen, forteller Bjerkan. Her skal du få tilbud om å lære mer om fisk, om beitedyr, om urbant landbruk og mye, mye mer. Det blir også et sted hvor du lett skal kunne spise deg mett og drikke deg utørst. Det blir et sted som setter søkelyset på maten, jorden og havet, avslutter Heidi Bjerkan til ByplanOslo.

  • Grenser til Bjørvika og Langkaia i nordøst og til Akershusstranda i vest.
  • 121 dekar stort, tilsvarende 16 fotballbaner på størrelse med gressmatten på Ullevål stadion.
  • Områdeprogram for Vippetangen er et samarbeid mellom Byantikvaren, Bymiljøetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Kulturetaten og Plan- og bygningsetaten.
  • Områdeprogrammet ble overlevert til politisk behandling i juni 2016.
Fiskesløying Fiskehallen

Fiskehallen: Et sted for fisk – og folk

Etter å ha forsynt Oslo med fisk i over 100 år, vil Fiskehallen nå også åpne seg for publikum. Hadde politikerne tenkt enda større, kunne Vippetangen ha budt på et fiskeslott.

Slik kan «nye» Vippetangen bli. Illustrasjon viser siloen, Tenaljeplassen og Pir-bygget sett fra utstikker 2.

Mange innspill til planene for «nye» Vippetangen

Akvarium, flytende badstuer, gjestehavn for småbåter, veteranbåtkaier, sjøbad og et sted for fugletitting.

Matmarkedet Vippa på Vippåetangen

Fra urban ødemark til byliv

Mange bygg står tomme i påvente av riving. Midlertidig bruk fyller byen med liv der det ellers ville vært en urban ødemark.



Publisert: 18. Januar 2017

Les også disse sakene