ByplanOslo

Har du noen nye favoritter i Oslo?

Hvem syns du bør få Oslo bys arkitekturpris i år? Send oss forslaget ditt innen 22. februar.

Nå kan du være med å foreslå en bygning, en park eller kanskje en torg som du syns fortjener å bli kåret til Oslos fineste.

– En bra by er en by med god arkitektur, sier Victoria Marie Evensen (Ap), leder i byutviklingskomiteen. – Med Oslo bys arkitekturpris vil vi hylle byens ypperste arkitektur og gjennom det motivere og inspirere til at enda flere prosjekter holder samme høye nivå. Derfor er det viktig at gode kandidater meldes på.

Det er stor variasjon på hva som kan vinne prisen. De siste fem årene har både parker og bygninger blitt kåret som vinnere. Og det trenger absolutt ikke være nybygg for å nomineres. Både i 2017 og 2018 har ombygginger av eksisterende bygninger vunnet. I fjor vant Kulturhuset og i 2017 gikk Mat- og merkevarehuset på Grunerløkka seirende ut.

Konsert Kulturhuset 2.0
Kulturhuset 2.0 fikk arkitekturprisen i 2018.
Foto: Jan Khur

Også hverdagsbygg kan være blant de fineste

– De siste årenes vinnere viser at en kan få til veldig god arkitektur på mange måter. Det er ikke bare de flotteste eneboligene eller kulturbyggene som kan vinne. Også hverdagsbygg kan være blant de fineste vi bygger. Det er viktig å huske på, sier Joakim Skaajaa, leder for Oslo arkitektforening.


Det er ikke bare de flotteste eneboligene eller kulturbyggene som kan vinne.

Joakim Skaajaa, leder for Oslo arkitektforening

Slik foreslår du kandidater

For å bli nominert må bygg være ferdigstilt i 2018 og byrom og parker mellom 2014 og 2018.

Du kan sende inn forslag på e-post til arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no eller på Plan- og bygningsetatens Facebook. Skriv navnet ditt, adressen til prosjektet og gjerne en kort begrunnelse.

Nominerte til arkitekturprisen
Lekeparken på Nedre Foss, The Green House i Dælenenggata og Stovnertårnet har vært blant de nominierte til arkitekturprisen.
Foto: Fra venstre Linn Beate Løvlien, Finn Ståle Felberg, Jiri Havran

Oslo bys arkitekturpris deles ut årlig. Den skal hedre ny og god arkitektur som er et tilskudd til byen og dens utvikling. Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen. Rådet for byarkitektur velger ut kandidater til prisen blant forslagene som sendes inn. Vinner samt to øvrige finalister kåres av byutviklingskomiteen.

Kandidatlisten offentliggjøres i månedsskiftet august/september. De beste av kandidatene blir nominert til prisen. De nominerte stilles ut på Rådhusplassen fra 12. september og ut oktober. På utstillingsåpningen avsløres årets finalister. Vinneren avsløres under prisutdelingen i Oslo rådhus 17. oktober 2019. Ordføreren deler ut prisen. Alle kandidatene presenteres i katalogen, som gis ut samme dag som prisutdelingen.

Les mer om arkitekturprisen

Her kan du se en liste over alle som har vunnet prisen.

Kulturhuset 2 0

Bevaring og kultur – årets arkitekturvinner

I år som i fjor valgte juryen å trekke frem et allerede eksisterende bygg når den gjeveste prisen skulle deles ut.

Oslo bys arkitekturpris 2017 gikk til Mat- og merkevarehuset på Grunerløkka. Det var her Sofienberg gata Agra Marginfabrikk ble etablert i 1885.

Bevaring – verd en pris

Man må ikke bygge nytt for å vinne priser. Årets vinnere av Oslo bys arkitekturpris jubler over at juryen trakk fram en ombygging som fullverdig arkitektur.

Oslo bys arkitekturpris: Kuben og Arch Uno til topps

Kuben yrkesarena gikk hele veien til topps og ble i går hedret med Oslo bys arkitekturpris for 2014.Publisert: 04. Februar 2019

Les også disse sakene