ByplanOslo

Hvem fortjener å få Oslo bys arkitekturpris i år?

Oppdaget du noen fine, nye bygg eller byrom i Oslo i fjor? Påmeldingsfristen for kandidater til Oslo bys arkitekturpris er 19. februar.

Med Oslo bys arkitekturpris hyller Oslo kommune byens beste arkitektur og håper å motivere og inspirere til enda flere prosjekter på høyt nivå. Derfor er det viktig at du foreslår kandidater du syns fortjener prisen.

Hermann Kopp
– Vanligvis er det mange svært interessante og godt kvalifiserte prosjekter, sier Hermann Kopp, leder for byutviklingsutvalget i bystyret.
Foto: Oslo kommune / Sturlason

– Jeg har hatt gleden av å være involvert i Oslo bys arkitekturpris i mange år. Hvert år hersker det stor spenning ved hvem som blir nominert til prisen. Vanligvis er det mange svært interessante og godt kvalifiserte prosjekter. Det avholdes en rekke møter og befaringer før man kommer frem til de tre vinnerne – to som får hederlig omtale og en vinner av selve prisen, sier Hermann Kopp, byutviklingsutvalgets leder.

Oslo bys arkitekturpris deles ut årlig. Bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring kan vinne prisen. Rådet for byarkitektur velger ut nominerte til prisen blant forslagene som sendes inn. Vinner samt to øvrige finalister kåres av byutviklingskomiteen.

Nominer din favoritt! Fristen er 19. februar.

Det er stor variasjon på hva som kan vinne prisen. De siste årene har både parker og bygninger blitt kåret som vinnere. Og ikke bare nybygg kan nomineres. Både i 2017 og 2018 vant ombygginger av eksisterende bygninger. I fjor fikk Munch brygge prisen.

Munch Brygge tilfører området varme og følelse av inkludering, sier juryen i sin begrunnelse.
Munch brygge vant arkitekturprisen i 2020.
Foto: Lund+Slaatto

– Verdt å feire med en pris

Tanja Lie er arkitekt og leder for Rådet for byarkitektur. Det er rådet som nominerer kandidater til prisen.

– Det som er bra med en kåring av Oslos beste bygg, er å hedre de prosjektene som blir virkelig bra – til glede for de som bruker dem, og for alle oss andre som ser dem, går forbi eller besøker dem av og til. Det kreves gjerne gode prosesser, ambisiøse byggherrer, en smidig etat, skarpe arkitekter og solide håndverkere for at det skal bli virkelig høy kvalitet. Når det lykkes, er det verdt å feire med en pris, sier Lie.

Det bygges mye arkitektur av høy kvalitet i byen.

Tanja Lie, leder av Rådet for byarkitektur

Hun peker på at det i fjor ble ferdigstilt mer enn 4000 prosjekter i Oslo, mens det bare ble meldt på 40 prosjekter til prisen. Mange av disse ble meldt inn av utbyggere eller prosjekterende, som er kjent med Oslo bys arkitekturpris.

– Det bygges mye arkitektur av høy kvalitet i byen. Noe vet man om, noe er mer ukjent, lite prangende eller beskjedent. Vi tror det finnes flere gode prosjekter blant de 99 prosent ferdigstilte husene og uteanleggene enn de vi i rådet har greid å få med oss.

Både bra og dårlig

– Det er ingen tvil om at det bygges mye fint i Oslo, men det bygges til gjengjeld en del dårlig også, sier Tanja Lie. – Skal man sammenligne med tidligere tider, tror jeg det er større avstand mellom det som har høy og det som har lav kvalitet.

Hun mener noe av grunnen til dette er den økonomiske strukturen, hvem som bygger, og hvem de bygger for.

– Hundre år gamle skolebygg og stasjonsbygg ble oppført av det offentlige, for å skulle stå lenge og ble bygget solid og romslig. Da Wilhelmsen som skipsreder bygget eget kontorbygg på 50-tallet, skulle det uttrykke kvalitetssans, suksess og smak.

Tanja Lie
Tanja Lie er leder av Rådet for byarkitektur.
Foto: Privat

Det samme gjaldt på et vis leiegårder: de som bygget, skulle eie og leie ut, dermed var det smart å bygge med gode og varige løsninger. I dag bygges det aller meste av en utbygger som skal selge før eller så snart det er ferdigstilt. Man kan se at ikke alle tenker at det lønner seg med kvalitet da. Og regler får større betydning for å sikre minimumskrav.

Slik foreslår du kandidater

For å bli foreslått må byggene være ferdigstilt i 2020 og byrom og parker mellom 2016 og 2020. Prisen kan gis til alle typer byggverk og landskapsanlegg innenfor bygrensen.

Se hvordan du går frem for å foreslå kandidater her.

Hva skjer når?

Listen over påmeldte offentliggjøres i juni. De beste forslagene blir nominert til prisen. Disse avsløres i august og stilles ut på Fridtjof Nansens plass fra 9. september og ut oktober. På utstillingsåpningen avsløres årets finalister. Vinneren kåres under prisutdelingen i Oslo rådhus 14. oktober 2021. Et utvalg av de påmeldte presenteres i katalogen, som gis ut samme dag som prisen deles ut.

Les mer om arkitekturprisen

Her kan du se en liste over tidligere vinnere av prisen

Så glad ble Espen Pedersen fra Lund+Slaatto Arkitekter for å motta Oslo Bys Arkitekturpris fra ordfører Marianne Borgen.

Munch Brygge varmer opp Bjørvika

Med varm og inkluderende arkitektur, stakk Munch Brygge av med Oslo bys arkitekturpris 2020.

Daglig leder Unner Sande og arkitekt Odd Øverdahl foran Vega Scene

Vega Scene: «Bærekraftig, vakkert og ujålete»

Vega Scene erobret Oslo bys arkitekturpris for 2019. Et bevis på at gode bygg kan lages på nøkternt budsjett.

Kulturhuset 2 0

Bevaring og kultur – årets arkitekturvinner

I år som i fjor valgte juryen å trekke frem et allerede eksisterende bygg når den gjeveste prisen skulle deles ut.

Publisert: 10. Februar 2021