Byplan

Oslos adresse nummer 100 000

En hvitmalt hytte i Solvang kolonihager er merket for livet. Her er fortellingen om et lite stykke oslohistorie.

– Vil du ha det her? spør Ellen S. de Vibe. – Ja, det ser fint ut, svarer Svein Sæterdahl. De jobber sammen om å skru opp et skinnende blankt messingskilt på hytteveggen. Etatsdirektøren holder skiltet, hytteeieren skrur. På plaketten står det «Dette er Oslos adresse nr. 100 000». Den festes på veggen ut mot gangveien, slik at forbipasserende skal se den. - Dette blir da riktig fint, sier etatsdirektøren i Plan- og bygningsetaten. – Jeg håper den blir hengende i minst 50 år, til glede for de som kommer etter oss, sier Sæterdahl, og skrur til den siste skruen.

Vi står i Solvang kolonihager på Sogn, ved en liten, hvit hytte med okergule karmer og grønne sprosser. Flagget er heist til topps denne litt grå og hustrige septembermorgenen. Her, i denne hytta, har Sæterdahl tilbragt alle livets 74 somre. Hans hytte er én av 549 hytter i Solvang, fordelt på ett av Oslos største områder uten adresser. Til nå.

Kristin Tveit, Svein Sæterdahl og Ellen S. de Vibe skrur opp plaketten med 100 000 adresser på hytteveggen.
Kristin Tveit, Svein Sæterdahl og Ellen S. de Vibe skrur opp plaketten med 100 000 adresser på hytteveggen.
Foto: Kathrine Blindheim

Adresser er viktig

– Det er jo nesten som å vinne i tipping, dette. Uten å ha tippet. Svein Sæterdahl humrer og forsyner seg med kake. Messingskiltet er oppe og vi har beveget oss inn i hytta, som nå har fått adresse Solvang kolonihager 64. Etatsdirektøren har høytidelig overrukket blomster til Wenche Sæterdahl, Sveins kone. Ekteparet har lagt ren duk på bordet og dekket pent på. De serverer kaffe og ferskpresset juice, laget av epler fra hagen. Vi har med marsipankake, blomster og plakett. NRK Østlandssendingen er også her, de har sendt direkte i morgenradioen og lager TV-innslag til kvelden. For det er klart at det må markeres skikkelig når hovedstaden bikker 100 000 adresser!

– Vi var rundt 250 adresser unna å runde 100 000 adresser for Oslo. Så kom søknaden fra Solvang kolonihager inn før sommeren og i ett jafs så var vi over, forklarer Kristin Tveit, enhetsleder for matrikkelenheten i Plan- og bygningsetaten. Det er matrikkelenheten som ordner med alle hovedstadens adresser.


At adresser er viktig, er helt klart.

Erik Bolstad, hytteeier i Solvang kolonihage.

– Vi har delt på fem adresser, alle sammen, forklarer Erik Bolstad, én av gjestene rundt bordet. Han har også hytte her og er leder av samarbeidsutvalget, som er bindeleddet mellom de fem forskjellige avdelingene i kolonihagen. Han var avsender av søknaden om å få adresser til Solvang, som kom til Plan- og bygningsetaten like før sommeren. – At adresser er viktig, er helt klart, sier han. Han har nemlig opplevd å vente 15-20 minutter ekstra på en ambulanse inne i Solvang. Den fant ikke frem til Bolstad, som lå under en hekk etter å ha blitt veldig dårlig.

Med Solvang kolonihager bikket Oslo 100 000 adresser. Til sammenlikning så har Bergen rundt 74 000 adresser, Trondheim 52 000 og Stavanger 42 000. Plan- og bygningsetaten deler ut omtrent 2000 adresser i Oslo i året. Rundt 500 av disse er omadresseringer.
I Eiendomsregisteret finner du opplysninger om eiendommer, blant annet gårds- og bruksnummer, bygningstype og adresse.

Les mer om adresser i ByplanOslo.

Viktigheten av korrekte adresser har vi skrevet om tidligere her i ByplanOslo. Det kan rett og slett handle om forskjellen mellom liv og død. For har du ikke adresse, har ikke «blålysetatene» GPS-signaler i kartet. – Naboen trengte ambulanse to ganger i fjor sommer og det har faktisk brent en gang her i Solvang også, forteller Svein. Nå har endelig alle byggene i Solvang fått sin egen adresse. Men det var Sæterdahls adresse som ble nummer 100 000. – Det var ikke med i beregningen da vi søkte om adresser, altså, sier Erik Bolstad, men det er jo veldig stas at vi har fått Oslos adresse nummer 100 000 her i Solvang.

Kaffe og kake i Solvang kolonihage
Det ble servert eplesaft fra kolonihagen, kaffe og kake i anledning Oslos adresse nr. 100 000.
Foto: Kathrine Blindheim

Kontinuerlig prosess

Av kolonihagene i Oslo har Sogn hagekoloni, og nå Solvang, adresse på hver hytte, mens Etterstad kolonihager, Hjemmets kolonihager på Bjølsen og Rodeløkka kolonihager ikke har egne adresser. Hytteøyene Nakholmen, Bleikøya og Lindøya fikk adresser på hyttene i 2015, mens noen av øyene med mindre bebyggelse gjenstår, som Hovedøya og Gressholmen.

– Vi oppfordrer de som mangler adresser til å søke oss, slik Solvang gjorde, sier Kristin Tveit. – Hører vi ikke noe, vil vi nok på litt sikt ta initiativ selv.

– Tildeling av adresser er en kontinuerlig prosess som vi aldri blir ferdige med. Adressene er en del av moderne infrastruktur og vil være gjenstand for forandring, selv om vi så langt som mulig prøver å unngå store endringer, forklarer Tveit.

– Nye grep i byutviklingen vil også få konsekvenser for adresseringen, supplerer Ellen S. de Vibe. – Eksisterende gater kan bli bygget ned, og nye kan oppstå. Vi har de siste årene gitt mange nye adresser i Bjørvika, og med planene for Hovinbyen, som kanskje strekker seg 30-50 år fremover i tid, vil det stadig være behov for å endre eksisterende eller tildele nye. Fortetting i eksisterende områder utløser også adressebehov. Det kan utløse en del følelser, folk blir knyttet til adressene sine. Akkurat det siste er ikke aktuelt her i Solvang da, så her blir adressen sikkert den samme i årevis, forsikrer etatsdirektøren.

En kolonihage er en samling parseller på kommunal eller privat grunn, i byer eller bynære strøk. De skiller seg fra parsellhagene ved at de har bebyggelse på parsellen. En kolonihage drives i fellesskap av leietakerne. Det er felles ansvar for fellesområder og felles bygninger, men hver parselleier driver sin egen parsell selv.

Kolonihagene er strengt regulert og de forskjellige kolonihagene har restriksjoner på hvor store husene kan være. I Rodeløkka kolonihage er det ikke lov å bygge større enn 36 kvadratmeter, men med platting kan totalen komme på 50 kvadratmeter.

Prisen på en hytte ligger på rundt 200 000 kroner, litt avhengig av fasiliteter og størrelse. Hyttene står på Riksantikvarens gule liste, noe som betyr strenge restriksjoner på hva som kan gjøres.

Det er ni kolonihager i Oslo med om lag 1100 kolonihageparseller.

3400 mennesker står på venteliste for å få kolonihage. Ventetiden er i gjennomsnitt på 10 til 12 år. Noen steder er den kortere. Noen prioriterer barnefamilier og de under 40 år.

Les mer om kolonihager i ByplanOslo.

Eldbjørg Ribe

En oase midt i byen: Her har Eldbjørg sitt annet hjem

Rodeløkka kolonihage er en vakker oase midt i byen. Området prydes av små trehus i alle regnbuens farger og overstrømmes av store mengder med blomster.

Andreas Capjon

Oslo – en landbruksby

Landbruk i Oslo – hørte vi noen le? Ok, 200 kyr, 156 sauer og 3 geiter er ikke mye. Men det gror i storbyen: I bakgårder, parker, kjøkkenhager, på terrasser og tak. Urbant landbruk er i vinden.

Ambulanse

Adressen – viktigere enn du tror

I år vil Oslo ha 100.000 adresser. Noen nye, de fleste gamle – og alle er de livsviktige. Å holde styr på dem er et omfattende arbeid.



Publisert: 28. September 2018

Les også disse sakene

Relaterte tjenester og tilbud