Unngå å leie en brannfelle!

Sommeren er høysesong for studentenes hybeljakt, men på markedet finnes det også hybler som kan være brannfeller. Nå har Plan- og bygningsetaten i samarbeid med Brann- og redningsetaten laget en sjekkliste for trygge og sikre boliger som studentene kan ta med på visning.

Rømningsveier og inneklima bør være første prioritet hos enhver student som er på boligjakt. Alle har rett til trygge og gode boligforhold som ikke går utover helse og trivsel.

– Det er selvfølgelig viktig å skaffe seg en hybel, men liv og helse er viktigere, sier Astrid Myhra, gruppeleder for tilsynsavdelingen i Plan- og bygningsetaten.

Mange studenter er heller ikke kjent med hvilke krav hybelen må oppfylle for å være godkjent som bolig. Kjeller- og loftsleiligheter er ikke alltid godkjent som bolig selv om de er innredet som det.

– Derfor har vi laget sjekklisten til hjelp for studenter som skal på boligjakt, og kravene til brannsikkerhet og inneklima skal alltid oppfylles, sier Myhra. – Vårt råd til studentene er å ta med sjekklista på visning, og still utleier til ansvar for at alt er i orden.

Flytter du inn i en brannfelle? Sjekkliste for trygg og sikker leiebolig

– Last ned sjekklisten, og del den gjerne med venner og bekjente, oppfordrer Hege Hammar, sjef for brannforebyggende avdeling og fungerende brannsjef i Brann- redningsetaten.

Senere i august skal Brann- og redningsetaten og Plan- og bygningsetaten ha stands på universiteter og høyskoler i Oslo for å informere om sikre hybler og krav til brannsikkerhet og inneklima.

Store konsekvenser og mørketall

Om det brenner i en liten kjellerleilighet hvor eneste rømningsvei er et trangt kjellervindu så er sjansen for at man klarer å berge seg ut liten. Rommet fylles fort med røyk, og røyken tar liv.

– Dårlig tid, lite penger og manglende erfaring med et presset utleiemarked kan lett føre til forhastede beslutninger som kan få alvorlige konsekvenser for studentene som inntar storbyene de neste ukene, advarer Hege Hammer.

Det er selvfølgelig viktig å skaffe seg en hybel, men liv og helse er viktigere.

Astrid Myhra, gruppeleder for tilsynsavdelingen i Plan- og bygningsetaten

Plan- og bygningsetaten får ca 5-10 henvendelser per måned hvor folk lurer på om hybler og leieboliger er lovlige og godkjente. Også Brann – og redningsetaten får inn meldinger om ulovlige forhold.

– Her er det store mørketall, konstaterer Hege Hammer.

Mørketallene kan ha bakgrunn i at leietakerne ikke er kjent med kravene til brannsikkerhet og inneklima.

– Derfor vil vi oppfordre alle som skulle komme over et leietilbud de tror er ulovlig om å ta kontakt med oss. Da kan vi følge opp og hindre at andre blir utsatt for det samme, understreker Astrid Myhra.

Publisert: 25. Juli 2015

Oslo kommune byvåpen Oslo kommune