Byplan

Årets kandidater er klare

I år er det 19 kandidater til Oslo bys arkitekturpris, spredt over hele byen. Men ved utstillingsåpningen er de redusert til ti.

- Alle årets nominerte er omsorgsfulle tilskudd til Oslos arkitektur. Prosjektene viser på ulikt vis spennende svar på mange av Oslos utfordringer, og er gode resultater av en kombinasjon av ambisiøse byggherrer og dyktige formgivere, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur. Rådet for byarkitektur er rådgivende organ for prisen, som bestemmes av forretningsutvalget i Oslo kommune.

Ellen Hellsten og Victoria Marie Evensen
Ellen Hellsten og Victoria Maria Evensen ved utstillingsåpningen i 2017.
Foto: Rolf Sandnes

- Å fremheve god arkitektur er viktig i en by i vekst. De gode prosjektene inspirerer og motiverer, og bidrar til en enda bedre og vakrere by. Også i år har vi hatt mange flotte prosjekter å velge mellom: Gode bygrep, tiltak som øker tilgjengelighet og bidrar til byliv, byreparasjon og nybygg av høy kvalitet. Jeg gleder meg til å kunne avsløre hvilke av kandidatene som har nådd helt til topps!

Det sier Victoria Marie Evensen (Ap), leder av byutviklingskomiteen i Oslo bystyre.


Ønsket er å heve statusen på prisen enda litt mer.

Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur

Tilspisset konkurranse

- I år har vi valgt å gjøre prisen enda litt mer spennende. Vi siler ut de 10 beste forslagene og nominerer dem til prisen, og det er kun de nominerte som blir utstilt på Rådhusplassen i år. Ønsket er å heve statusen på prisen enda litt mer. Det forklarer Hellsten.

Det vil si at når utstillingen åpner på Rådhusplassen 27. september, har antallet på mulige vinnere blitt redusert fra 19 innsendte forslag til 10 nominerte. På utstillingsåpningen avsløres også hvem årets tre finalister er.

Alle Kandidater Kart
Kandidatene sprer seg over ti bydeler i Oslo (se større kart i billedkaruesellen øverst i saken).
Ill: Plan- og bygningsetaten

Byvandring

Hvorfor ikke ta deg en tur gjennom byen for å kikke på Oslos nye arkitektur? Det er en fin måte å se steder av byen du kanskje aldri har vært på før, samtidig som du ser hvordan byen utvikler seg. På kartet ser du hvor alle kandidatene er plassert, og under bildene nedenfor ser du dem delt inn etter bydel.

Les mer om kandidatene og se bildene i større format her.
Frogner Collage
BYDEL FROGNER: 1. Boligtun i Schiøtts vei 5 (R21 Arkitekter AS), 2. Leilighetsbygg i Huitfeldts gate 15 (Jensen og Skodvin Arkitektkontor AS), 3. Kontorbygg i Cort Adelers gate 33 (Melbye Arkitektur Interiør AS)
Foto: 1. Åke E. Lindman, 2. Jensen & Skodvin Arkitekter AS, 3. PBE
Enebolig I Trosterudveien 9F
BYDEL VESTRE AKER: Enebolig i Trosterudveien 9 F (R21 Arkitekter AS)
Foto: Herman Dreyer
Spikerverket I Nydalen
BYDEL NORDRE AKER: Spikerverket i Nydalen (Mad AS / April arkitekter AS)
Foto: Jiri Havran
Grunerlokka collage
BYDEL GRÜNERLØKKA 1. Brødfabrikken på Løren (Arcasa arkitekter AS), 2. Nedre Foss bypark (Norconsult AS), 3. Teglverksdammen i Hovinbyen (Bjørbekk & Lindheim AS)
Foto: 1. PBE 2. Tomasz Majewski 3. Nils Petter Dale
gamle oslo collage
BYDEL GAMLE OSLO: 1. Brynseng skole (HRTB AS Arkitekter), 2. Byggetrinn 7 og 8 på Sørenga (Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorp AS)
Foto: 1., F. Ludvigsen, 2. Nina Brodtkorp Spilling
Kulturhuset 2 0
BYDEL ST. HANSHAUGEN: Kulturhuset 2.0, Youngs gate 6, (Tuvalu Arkitekter)
Foto: Jan Khur
Oppgradering Av Prinsens Gate
SENTRUM: Oppgradering av Prinsens gate (Asplan Viak AS)
Foto: Åse Holte
Alna Collage
BYDEL ALNA: 1. Enebolig i Hellerud gårdsvei 5 A (wood arkitekter + design AS), 2. Førstehjemsboliger i Ulsholtveien 31 (Haugen/Zohar Arkitekter), 3. Bumerangbru og Jungelbru på Alna (SAAHA AS)
Foto: 1. PBE, 2. Are Carlsen 3. Sophia Ruff
Omsorgsboliger I Odvar Solbergs Vei 77
BYDEL GRORUD: Omsorgsboliger i Odvar Solbergs vei 77 (Momentum Arkitekter AS)
Foto: André Fosse
Stovner Collage
BYDEL STOVNER: 1. Nillas hage i Brolandsveien 9 A-E (MORFEUS AS), 2. Stovnertårnet (LINK arkitektur AS Landskap)
Foto: 1. Rune Hammerstad, 2. Jiri Havran
Sæter Terrasse
BYDEL NORDSTRAND: Sæter terrasse (A-lab as)
Foto: Ivan Brodey

De 10 nominert stilles ut på Rådhusplassen fra 27. september og blir stående til slutten av oktober. På utstillingsåpningen offentliggjøres også de tre finalistene.

Vinneren kåres i Oslo rådhus 18. oktober 2018. Det er ordføreren som deler ut prisen, og alle er velkomne til å overvære utdelingen. Før den tid tilspisser altså konkurransen seg, når de tre finalistene avsløres under utstillingsåpningen på Rådhusplassen 27. september.

Les mer om kandidatene og se bildene i større format her.

Alle kan foreslå prosjekter til arkitekturprisen. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur, som ledes av arkitekt Ellen Hellsten, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Rådet nominerer sine kandidater til utstilling, pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen, som igjen avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Prisen tildeles av forretningsutvalget. Prisen består av en plakett som skal festes på byggverket, diplomer til prisvinnerne, samt et beløp på 50 000 kroner. Hedrende omtale kan gis inntil to nominerte prosjekter. Både vinner og hedrende omtale får diplomer.

Les mer om Oslo bys arkitekturpris



Publisert: 03. September 2018

Les også disse sakene

Relaterte tjenester og tilbud