Byplan

– En ny verden bak det gamle

Slaget om årets arkitekturpris sto mellom et verdenskjent kunstmuseum, en barne- og ungdomsskole og en medieinstitusjon. I år ble Pressens Hus vinneren.

– Vi trenger flere gode eksempler på hvordan vi kan gjenbruke og transformere byens eksisterende bygningsmasse. Pressens Hus viser vei for hvordan denne typen eldre murgårder kan åpnes opp og gi helt nye rom for byen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Historisk var Skippergata 22 og 26 en rørleggerforretning der man blant annet kunne kjøpe doseter i ukurrante størrelser og servanter som var gått ut av produksjon. Nå huser adressen et informasjons- og kommunikasjonssenter for hele Norge.


Pressens Hus er et utrolig vakkert og rikt arkitektonisk verk

Fra juryens begrunnelse

I den prosessen har de gamle bygårdene vært gjenstand for en omfattende ombygging og rehabilitering. To verneverdige bygg fra 1800-tallet er slått sammen, og arkitektene har fokusert på gjenbruk og bevaring av materialer og strukturer.

– Det som gjør dette prosjektet spesielt, er at det i utgangspunktet er to bygg som aldri har fungert sammen. Vi har måttet lage en helt ny sirkulasjon for å få prosjektet til å fungere. Det har vært en morsom prosess, forteller Jonas Norsted, arkitekt i Atelier Oslo.

Pressens hus historisk
Familiebedriften Tjærsland & Co holdt til i Skippergata 22 fra 1911 til 2013. I dag er adressen destinasjon og samlingssted for kunnskap og debatt om journalistikk og medier.
Foto: Kine Toth / Tjersland & Co

Slipper dagslyset inn

Pressens Hus har nå fått to atrier omgitt av kontorer, sosiale soner og møterom. Hensikten er å skape sirkulasjon og bringe dagslys innover i bygget.

Den åpne bakården har blitt et spektakulært atrium med glasstak over, mens lagerdelen har blitt et helt nytt rom der arkitektene har hulet ut bygget og latt konstruksjonen stå som arkitektonisk element.

Vil du vite mer om prosjektet? Se dybdeintervjuet med Atelier Oslo.

Jonas Norsted forteller at prosessen i stor grad handlet om å hente frem gamle bygningselementer. Samspillet mellom nytt og gammelt ble en viktig del av arkitekturen.

– Vi liker å skape opplevelser med bygninger med en tydelig identitet. Patinaen, de gamle materialene og det vakre lyset resulterer i arkitektur som føles bra, sier han.

Arkitekturprisen
Jonas Norsted, arkitekt i Atelier Oslo flankert av ordfører Marianne Borgen, utvalgsleder James Stove Lorentzen og Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm.
Foto: Sturlason / Oslo kommune

Eier og utvikler: Aspelin Ramm Eiendom AS
Beliggenhet: Skippergata 24, Kvadraturen, Oslo
Arkitekt: Atelier Oslo og KIMA Arkitektur
Entreprenør: HENT
Ferdigstilt: April 2021

Pressens hus
Den gamle teglstrukturen er reparert, og de originale jernkonstruksjonene med bjelker og søyler er beholdt som et spennende spor av byggets historie.
Foto: KIMA Arkitektur.

Hedrer ny og god arkitektur

Med Oslo bys arkitekturpris vil kommunen hedre ny, god arkitektur som er et tilskudd til byen og byens utvikling. Målet med prisen er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i Oslo og å vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen. Bygg må ha blitt ferdigstilt foregående år (2021) – landskapsanlegg de siste fem år (2017-2021).

Det er Rådet for byarkitektur som nominerer kandidater til pris og hedrende omtale. Oslo bystyres byutviklingsutvalg gir deretter sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for prisen. De nominerte presenteres i en utstilling på Anne Cath. Vestlys plass til og med 31. oktober 2022.

Finalistene i år var Munch, Ruseløkka skole og Pressens hus.

Kvadraturen 22-26

Vil ha nytt liv i Kvadraturen

Alle ønsker boliger, byliv, vern og arbeidsplasser i Kvadraturen, men kan antikvarer og utbyggere finne løsningen sammen?

Fv. Pressens hus, Munchmuseet, Ruseløkka skole

Oslo bys arkitekturpris – finalistene er klare

Hvem får arkitekturprisen i år? Finalistene er Munch, Pressens hus og Ruseløkka skole.

Restauranten Kolonihagen på Frogner

Historiske bakgårdsbygg: Nytt liv i gamle staller

Kristianias bakgårder var stinkende, mørke rom med søppel, utedasser, elendige boliger og bygg – og tusenvis av hester.



Publisert: 20. Oktober 2022

Les også disse sakene