Byplan

Oslo bys arkitekturpris: Kuben og Arch Uno til topps

Kuben yrkesarena gikk hele veien til topps og ble i går hedret med Oslo bys arkitekturpris for 2014. Arkitektene Arch Uno og Arkitektpartner, landskapsarkitekter Hjellnes Consult og byggherre Undervisningsbygg står bak prosjektet som mottok anerkjennelse og prispengene i Oslo rådhus.

– Dette er en stor anerkjennelse og en viktig pris for oss, sier en stolt og glad Knut Nesje, partner og daglig leder i Arch Uno.

– Vi er et forholdsvis lite kontor som har lagt inn mye arbeid og tanker i Kuben og det er stort for oss at vår visjon og løsningen blir verdsatt, sier han.

Vedtaket om å bygge en ny yrkesskole øst i Oslo ble gjort allerede i 2005, for å møte et økende behov og sterk interesse for yrkesfagene. I sin presentasjon av Kuben, i forkant av prisutdelingen, trakk arkitekt Nina Tendal fra Arch Uno fram flere konseptuelle retningslinjer som de la til grunn i arbeidet.

– Vårt mål var å skape en ny type læringsarena hvor de tradisjonelle skillene mellom fag, klassetrinn og elev – lærer er oppløst. Denne tankegangen er utformet blant annet gjennom å desentralisere lærernes arbeidsplasser og flytte disse nær undervisningsrommene og elevene.

Det store spennet mellom de ulike fagretningene, fra mekaniker til helsefagarbeider åpnet for en spennende dynamikk og kommunikasjon, fortalte Tendal videre. Sentralt i bygget er et åpent «storkvartal» som både gir en felles arena for skolens 1500 elever og en oversikt og orientering innad bygget. Gjennom store glassflater har arkitektene også skapt et sosialt samspill mot omgivelsene og den gamle industribebyggelsen i Kabelgata.

Kuben Yrkes arena
«Kuben VGS viser seg som et foregangseksempel på framtidens skoleanlegg hvor det er gjennomført særegne arkitektoniske grep for å imøtekomme de høye ambisjonene, både for lærere, elever, andre brukere og besøkende. I tillegg er materialvalg og løsninger brukt pedagogisk til å knytte bygningen til dens brukere», skriver juryen i sin begrunnelse.
Foto: Terje Heiestad

– Vi føler at juryen har identifisert våre hovedmål med Kuben: Å tegne et bygg som gir noe til gaten og omgivelsene, og å gi noe til de yrkesfaglige elevene som skal utdannes ved Kuben, sier Nesje til ByplanOslo.

– Begge disse tingene handler for oss om åpenhet og kvalitet. Som arkitekter håper vi at Kuben vil være med til å heve anseelsen til yrkesfagene. Satsningen på dette prosjektet vil også være med å gi et godt læringsmiljø og positiv selvtillit til elevene som skal gå her, framholder han.


Kuben VGS viser seg som et foregangseksempel på framtidens skoleanlegg hvor det er gjennomført særegne arkitektoniske grep for å imøtekomme de høye ambisjonene, både for lærere, elever, andre brukere og besøkende.

Juryen for Oslo bys arkitekturpris

Arch Uno har i tillegg til åpenhet også jobbet ut i fra en material- og håndverksmessig skikkelighet og kvalitet. Tidløse og bestandige materialer som tegl, sink og kobber gir bygget varige funksjonelle og estetiske kvaliteter. Kubens store takterrasse ble også presentert av Tendal som en åpen og sosial skolegård.

Det var ordfører Fabian Stang og Espen Ophaug, nestleder i byutviklingskomiteen som delte ut prisen som består av en plakett som skal monteres på bygget, og en pengepremie på 50 000 kroner. I juryens begrunnelse sies det blant annet at:

«Kuben VGS viser seg som et foregangseksempel på framtidens skoleanlegg hvor det er gjennomført særegne arkitektoniske grep for å imøtekomme de høye ambisjonene, både for lærere, elever, andre brukere og besøkende. I tillegg er materialvalg og løsninger brukt pedagogisk til å knytte bygningen til dens brukere».

I sin presentasjon av vinneren trakk Ophaug videre frem at Kuben er et prosjekt med stor overføringsverdi til andre bygg i samme kategori.

De to andre finalistene, Gregers Grams vei 13 ved R21 Arkitekter AS og byggherre Black Bricks, samt The Green House – D36, Dælenenga ved Element Arkitekter AS fikk begge diplom og hedrende omtale.

Totalt 23 ulike prosjekter var nominert til prisen. Alle de nominerte prosjektene er stilt ut på rådhusplassen.

Kulturhuset 2 0

Bevaring og kultur – årets arkitekturvinner

I år som i fjor valgte juryen å trekke frem et allerede eksisterende bygg når den gjeveste prisen skulle deles ut.

VINNERNE:  fra venstre Thomas Lærdal, Filter arkitekter, Rainer Stange, Dronninga landskap og Sidsel Andersen, Bydel Bjerke, bak modellen av Bjerkedalen park.

Bjerkedalen park tok prisen i 2015

For første gang har et grøntanlegg vunnet Oslo bys arkitekturpris. Bjerkedalen park og Dronninga Landskap trakk det lengste strået i årets konkurranse.



Publisert: 17. Oktober 2014

Les også disse sakene