Byplan

Bjerkedalen park tok prisen i 2015

For første gang har et grøntanlegg vunnet Oslo bys arkitekturpris. Bjerkedalen park og Dronninga Landskap trakk det lengste strået i årets konkurranse.

En blid Rainer Stange mottok heder, ære og 50.000 kroner på vegne av Dronninga landskap. – En viktig pris for Oslo og Norge, i tillegg til for oss som har vært med. Vi er naturligvis begeistra, sier Stange til ByplanOslo etter prisutdeling og festivitas på Rådhuset. – At landskapsarkitektur vinner med en park, på grunn av kvalitet, er veldig viktig. For norsk landskapsarkitektur teller dette, sier han.

Uvant som hans profesjon er med å vinne arkitekturpriser, vektlegger Stange betydningen av nettopp dette. – I mange andre land spiller landskapsarkitekturen en større rolle. I Norge har vi jo så mye grønt fra naturens side. Dette er grønn fagpolitisk pris, sier han.

Smilet gikk også fra øre til øre på resten av aktørene i prosjektet. Byggherre er Oslo kommune v/Bydel Bjerke, Filter arkitekter har tegnet paviljongen og Steen & Lund, Ljos, SWECO, COWI, Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten har alle bidratt med sitt.

Resultat av Groruddalssatsingen

Åtte år har gått siden Grorudalssatsingen gjorde det mulig for Bydel Bjerke å starte prosessen med å realisere det 36 mål store prosjektet, som har vært friområde siden blokkbebyggelsen i Refstadveien på Bjerke kom på 60-tallet.

Bjerkedalen park er fornyet med gangveier, planterikdom, kafé og plass til aktiviteter og rekreasjon. Hovinbekken er åpnet og renner gjennom hele parken, blant planter og under broer. I søndre del kan man bade om sommeren og gå på skøyter om vinteren.

– Området lå brakk, det var mange ideer, mye fagkunnskap om området, men det var ikke penger. Groruddalssatsingen hjalp oss videre, sier Sidsel Andersen, Bydel Bjerkes prosjektleder for parken.

I 2009 avholdt bydelen en konkurranse om parken, og falt for Dronninga landskap sitt tilbud. – De fikk fram perspektivet fra Marka til fjorden som var veldig tilstede i konseptet deres, sier Andersen. – Det har blitt en klassisk og enkel park, men som samtidig er ny, og som ikke jåler seg til for mye.

– Vi var veldig opptatt av de blågrønne sammenhengene, kompletterer Stange. – Vi hadde en bekk som var logikken i landskapet, et lokomotiv i parken, som en ryggrad, sier landskapsarkitekten.

Bjerkedalen Park
Bjerkedalen park
Foto: Camilla Jensen

Godt samspill

– Vi har hatt et fint ekteskap med Filter arkitekter. Vanligvis er det sånn at det er “noe grønt” rundt et bygg, men her er det et bygg som skal integreres i en parkstruktur. Litt gøy å bytte litt roller. Bra for hjernen!


Vi er veldig takknemlige for å ha vært med på et sånt prosjekt, for offentligheten, som er med på å løfte et område.

Thomas Lærdal, Filter arkitekter

Thomas Lærdal i Filter arkitekter står bak paviljongen og bekrefter det gode samspillet hos de som har skapt Bjerkedalen park. – Fantastisk gøy! Vi er veldig takknemlige for å ha vært med på et sånt prosjekt, for offentligheten, som er med på å løfte et område, sier han til ByplanOslo. – Vi har prøvd å lage en paviljong som inviterer til forskjellig bruk og til alle brukergrupper. Ekstra kult at det har vært en god, engasjert spirit i bydelen og prosjektgruppa. Vi trodde faktisk det ikke ville bli noe av, da vi begynte, ler han.

Det er nemlig ikke hverdagskost at parker av denne størrelsen realiseres. Parken har kostet 50 millioner kroner, og paviljongen 10 millioner. Stange berømmer kommunen for satsingen. – Det har vært en del motvind, for det er ikke lett for en bydel eller by å si at vi skal jammen bruke 60 millioner på den parken i den bydelen. Det er mange andre ting de kunne brukt 60 millioner på. Dette er ikke noe man ha. Men her har alle gitt litt ekstra, på alle nivå, og vi har fått veldig mye for pengene. Ikke noe ekstravagant, alt har vært snudd og vendt på. Vi har brukt samfunnets ressurser så smart og optimalt som vi har kunnet, fremhever han.

Bjerkedalen park har vært i bruk en god stund, og Sidsel Andersen fryder seg over resultatet. ­– Kvinner generelt og innvandrerkvinner spesielt føler seg trygge her. Du ser innvandrerkvinner med niqab og joggesko som er ute for å trimme. De føler seg hjemme der. Innvandrerkvinner går veldig mye, fordi de kan ikke kjøre bil, de kan ikke sykle engang, og nærgangveinett og parker er viktige strukturer for dem. Litt gøy å observere at de bruker parken, i tillegg til alle andre, sier hun stolt.

Adresse: Refstadveien 35, Bjerke
Landskapsarkitekt park: Dronninga landskap
Arkitekt paviljong: Filter arkitekter AS
Øvrige aktører: Steen & Lund, Ljos, SWECO, COWI, Bymiljøetaten, Vann- og avløpsetaten
Byggherre: Oslo kommune v/Bydel Bjerke
Areal: 36 000 m²

Hedrende omtale

De andre finalistene, Bjørnsletta skole og Vulkan byplangrep, fikk hedrende omtale fra juryen. Plan- og bygningsetatens direktør Ellen S. de Vibe framholder for ByplanOslo hvor vikitg anleggenes samspill med omgivelsene er. – Alle tre er virkelig merverdiprosjekter fordi de gir noe til omgivelsene. Jeg synes Bjerkedalen park er så flott fordi arealene har ligget der i årevis. Det er ikke bestandig sånn at man må lage alt nytt. Men det er det å omforme med ny kvalitet som jeg synes er veldig fint, sier hun.

VINNER: Bjerkedalen park.
VINNER: Bjerkedalen park. Fra venstre: leder i byutviklingskomiteen Øystein Sjøtveit, Tharan Fergus, Vann- og avløpsetaten, Rainer Strange, Dronninga landskap, Kari-Anne Mathisen, bydelsdirektør bydel Bjerke, Thomas Lærdahl, Filter arkitekter, Cathrine Sparre, Bymiljøetaten, Pål Lund, Steen og Lund AS, byutviklingskomiteens nestleder Espen Ophaug.
Foto: Oslo kommune / Sturlason

Dette sier juryen om Bjerkedalen park: «Bjerkedalen park er det vellykkede resultatet av ambisiøse målsetninger fastholdt gjennom en lang prosess med høy fagkompetanse i alle ledd, i alt fra idéfase og plangrep til plantevalg og detaljering. Parken viser på en forbilledlig måte hagekunst og opplevelseskvaliteter i møte med dagens krav til universell utforming, bekkeåpning og rasjonell drift.»

VULKAN - BYPLANGREP: Hedrende omtale ble tildelt Vulkan - byplangrep
VULKAN - BYPLANGREP: Hedrende omtale ble tildelt Vulkan - byplangrep. Fra venstre: byutviklingskomiteens leder Øystein Sjøtveit, Peder Chr. Løvenskiold, Anton B. Nilsen Eiendom, Knut Halvor Hansen, Anton B. Nilsen Eiendom, Lars Haukeland, LPO arkitekter, Gry Holter, LPO arkitekter, Sverre Landmark, Aspelin Ramm Eiendom AS, Espen Ophaug, nestleder i byutviklingskomiteen.
Foto: Oslo kommune / Sturlason

Dette sier juryen om Vulkan byplangrep ved LPO Arkitekter som også mottok hedrende omtale: «Vulkan er et forbilledlig eksempel på en god planprosess, men også på betydningen av variasjon i innhold og høy kvalitet i gjennomføringen.»

BJØRNSLETTA SKOLE: Hedrende omtale ble tildelt Bjørnsletta skole.
BJØRNSLETTA SKOLE: Hedrende omtale ble tildelt Bjørnsletta skole. Fra venstre: Byutviklingskomiteens leder Øystein Sjøtveit, Kari Bergo, Østengen og Bergo, Jon Flatebø, L2 arkitekter, Rigmor Helene Hansen, adm. dir Undervisningsbygg, Karl Jon Sørli, Undervisningsbygg, Sigrun Berg, L2 arkitekter, Espen Ophaug, nestleder i byutviklingskomiteen.
Foto: Oslo kommune / Sturlason
Oslo bys arkitekturpris 2017 gikk til Mat- og merkevarehuset på Grunerløkka. Det var her Sofienberg gata Agra Marginfabrikk ble etablert i 1885.

Bevaring – verd en pris

Man må ikke bygge nytt for å vinne priser. Årets vinnere av Oslo bys arkitekturpris jubler over at juryen trakk fram en ombygging som fullverdig arkitektur.

Kulturhuset 2 0

Bevaring og kultur – årets arkitekturvinner

I år som i fjor valgte juryen å trekke frem et allerede eksisterende bygg når den gjeveste prisen skulle deles ut.

Alle Kandidater Collage

Årets kandidater er klare

I år er det 19 kandidater til Oslo bys arkitekturpris, spredt over hele byen. Men ved utstillingsåpningen er de redusert til ti.



Publisert: 16. Oktober 2015

Les også disse sakene