Byplan

Brygge søker leietaker med en god idé

Har du en god idé til hva en 308 meter lang nyoppusset rådhusbrygge kan brukes til? Hvis svaret er ja, vil Oslo Havn veldig gjerne høre fra deg.

I kulingkastene torsdag ettermiddag åpnet byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad, «nye» Rådhusbrygge 2. Etter lang tids arbeider er brygga nå nyrestaurert og klar for en leietaker som kan skape en attraksjon.

– Vi søker etter en leietager som sammen med oss kan designe bygget på brygga med nytt og spennende innhold, sier Oslos nye havnedirektør Ingvar M. Mathisen. Han er åpen for ulike kreative løsninger. De kan gjerne inkludere servering, kulturelle aktiviteter og en båt ved brygga.

– Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Det er montert klatrenett, og store lyskastere som vil lyse ned i vannet, sier havnedirektøren.

Har tak – mangler vegger!

Foreløpig finnes bare et langt tak uten vegger på brygga. Den eller de som kommer med det beste forslaget får sammen med Oslo Havn utvikle bygget med nytt innhold. Brygga har også fått moderne infrastruktur med landstrømtilkobling, vann og spillvannsmottak for charterbåtene. Herfra vil charterbåter bringe folk ut på fjorden. Oslo Havn ønsker at rehabiliteringen bidrar til å styrke den maritime virksomheten i området, og sikre historisk viktige referanser.

Polarksipet fram 1896 ved Rådhusbrygge 2
Mye folk ved Rådhusbrygge 2 da Fridtjof Nansen la til kai med polarskipet "Fram" i 1896.
Foto: Sewerinworm Pettersen/Norsk Teknisk Museum

Gjenbruk av original stein

Totalrehabiliteringen av brygga er Oslo Havns bidrag til byens nye havnepromenade. Her blir du tilbudt romslige oppholdsarealer med benker og flott utsikt til båtlivet i Pipervika. De originale brosteinene er hentet frem igjen, slipt og pusset, og lagt i det opprinnelige buede mønsteret som da brygga ble oppført. På 1930-tallet ble Rådhusbryggene ombygd og lagt om. Den gamle Honnørbrygga som offisielt ble innviet i 1890 da Vilhelm den andre, konge av Preussen og tysk keiser i 30 år besøkte Kristiania, ble nå plassert i midtaksen på det nye Rådhuset midt mellom dagens Rådhusbrygge 2 og Rådhusbrygge 3.

  • Ligger i Pipervika.
  • Består av fire nummererte brygger og Honnørbrygga.
  • Ble fram til 1974 kalt for utstikkere.
  • Dagens brygger ble ombygd på 1930-tallet.
  • Bryggene utgjør et tilnærmet symmetrisk anlegg av parallelle utstikkere.

Ny og klar til å bli brukt

I starten var rehabiliteringen av Rådhusbrygge 2 avgrenset til en estetisk opprustning, men brygga viste seg å være i langt dårligere forfatning enn først antatt. Derfor ble prosjektet utvidet og endret. Det har kostet nesten 35 millioner kroner og tatt noe lenger tid å ferdigstille enn først planlagt. Nå fremstår Rådhusbrygge 2 som ny og klar til å brukes av byens befolkning.


Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften.

Ingvar M. Mathisen, havnedirektør



Publisert: 24. November 2017

Les også disse sakene