Byplan

Heite, iskalde Oslo

Plutselig var de der, badstuflåtene. Og Oslo havn er ikke lenger hva den var.

– ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHH!!

– Det var det verste….!

– Fy f…, det svir ass!! KALDT!!

I luften er det minus 5, i vannet pluss 3. Men det bades, det hoies, det stupes og stønnes. Og det løpes – tilbake til deilige 80 plussgrader innendørs. I «Skarven», fortøyd på Operastranden, er det varmt og godt, og det har flere enn vennegjengen fra Foss, Katta og Blindern videregående skoler funnet ut. Som aldri før fyres det opp i badstuovnene i Oslo havn, som aldri før strømmer folk til.

Å få til et helårs og frodig byliv i vinterbyen Oslo er ikke enkelt. Men langs byens brygger bobler det. Om noen uker vil fem badstuflåter være i drift i Oslo – i tillegg til et anlegg på land. Ved Kongen, på Langkaia, ved Operaen.

– Denne så du ikke komme, Stein Kolstø, ansvarlig for Fjordbyen i Plan- og bygningsetaten?

– Vi har faktisk tenkt på badstuer ganske lenge. Men det er overraskende at de skulle flyte. Det er mer bruk av vannflaten enn vi så for oss. Badstuer, isbadere, kajakker, fiskere – og 30. 000 mennesker på Sørenga på fine sommerdager. Så ja, vi er fornøyde med utviklingen, sier Kolstø.

Badstue hopp
– Kom igjen, gutta!! 20 sekunder nå, 5-4-3-2-1!
Foto: Tom Kolstad

Mens planleggerne la planer, var det et knippe anarkister som tok tak. Med iver, drivved og verktøy bygde de «Måken», Oslos første badstueflåte. Først beliggende ved Hovedøya, deretter på både lovlige og ulovlige steder i indre havn. En lovlig plass krevde både tillatelse og søknad og en organisering, ikke akkurat anarkisters yndlingshobby. Dermed oppsto, med hjelp av Utenriksdepartementets isbadeklubb (!), Sørenga badstu- og helårsbadeanstalt (SHBA) – og med SHBA som pådriver har ballen rullet videre i stor fart. Et renset havnebasseng har bidratt til moroa.

– Dette er det morsomste styrevervet jeg har hatt, sier styreleder og tidligere UD-mann Sverre Jervell. Og forteller muntert om 8 sekunders TV-innslag world wide på CNN og at New York Times plasserte badstuene på 2. plass (etter Operaen) da avisen rapporterte om Oslos attraksjoner. Og fra ni norske byer har det kommet henvendelser til SHBA, alle vil de gjerne ha egne badstuflåter.


 Å fy f….! Det er i grunnen ganske deilig!!

Anonym badstubader

For folk strømmer altså til. Denne torsdagen i januar har 30 mennesker benyttet drop in-muligheten for tidlig morgenbadstu på «Skarven». Og fra klokken 13 til 15 har den nevnte skolegjengen booket seg inn. Flere skal det bli utover dagen, her er åpent til klokken 23.

– Det går så det griner. I helgene er det lange ventelister, forteller styreformann Jervell. Som påpeker at SHBA kan tjene penger, men at de som frivillig forening driver sosialt arbeid og vil pløye overskudd inn i et økt tilbud. Over bukta, ved Langkaia, ligger badstubåten «Kok» som er kommersielt drevet, men samarbeidsklimaet mellom aktørene er upåklagelig.

BAdstue
Badstumester Ellen Emmerentze Jervell sørger for fyring og varme i badstuen, dessuten for god mottakelse av de mange gjestene. Arbeidsdagen starter 05.45 på morgenen, badstuen skal være klar fra kokken 07.
Foto: Tom Kolstad

Da vesle «Måken» fyrte opp i ovnen og for fire år siden inviterte folk inn, skjedde ting raskt. Etterspørselen ble så stor at kapasiteten måtte utvides, og i 2017 ble det invitert til arkitektkonkurranse om ny badeflåte. Resultatet ble «Skarven», sjøsatt i 2018 og døpt av Oslos biskop. Sparebankstiftelsen bidro med en million kroner, og Bymiljøetaten bidro med nystøpt bryggeanlegg; velviljen er altså stor.

Inne på benkene i «Skarven» er stemningen høy, her kan opptil 14 være samtidig. Turene ut blir mange, det klatres friskt opp på taket og stupebrettet. Stupene blir dristigere, oppholdet i vannet lenger.

– Kom igjen, gutta!! 20 sekunder nå, 5-4-3-2-1!

Badstuvarme kropper blir raskt kalde, nå skjelver de opp på iskalde bryggetrinn, de sprinter inn mot nye varmegrader.

– Å fy f….! Det er i grunnen ganske deilig!!

Sørenga badstue: Den lille, flytende badstueflåten som har ligget ved Sørenga er en herlig pioner.

Havnepromenaden utvides: Gøy på vannet

Hvorfor reise til Sørlandet når du kan nyte urban kystkultur og kortreist sjø-, båt- og badeliv midt i tjukkeste Oslo? Nå skal Fjordbyen bli enda mer gøy på vannet.

Nye Deichmanske bibliotek

Nå blir det liv i Bjørvika

De neste fem årene vil det virkelig ta av i Bjørvika. Nye boliger, næringsbygg, studenthus, Deichmanske bibliotek og Munch-museet, vil gradvis vokse frem og legge grunnen for et urbant folkeliv.

Sørenga Sjøbad

Badeanleggene en suksess – og mer er på vei

Oslos befolkning har oppdaget Fjordbyen, Havnepromenaden og sjøbadene. Sørenga sjøbad er en suksess. Folk finner veien dit og de er fornøyde.Publisert: 29. Januar 2019

Les også disse sakene