Byplan

Hva er god arkitektur?

I 2022 vant gjenbruk, ombruk og transformasjon. Nå kan du melde på ditt favorittbygg eller byrom til Oslo bys arkitekturpris 2023.

20 år og noen måneder har gått siden studentsiloen på Grünerløkka vant Oslo bys aller første arkitekturpris i 2002. Da var gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygningsmasse tema for kåringen – og skal vi tro ekspertene er nettopp denne trenden mer aktuell enn noensinne.

Nå er tiden inne for å finne de beste byggene og landskapsprosjektene til årets kåring.

– Vi får inn flere og flere påmeldinger for hvert år som går, samtidig som mediedekningen i Oslo er større enn noensinne. Det forteller oss at arkitektur og byutvikling er viktig for innbyggerne, sier Kjell Henning Thon i Plan- og bygningsetaten. Etaten har sekretariatet for Oslo bys arkitekturpris.

Silo Grunerløkka
Studentsiloen på Grünerløkka vant den aller første arkitekturprisen i 2002. Temaet for prisen var gjenbruk og transformasjon.
Foto: Rune Clausen

– En løsning på klima og miljøkrisen

De siste årene har det vært stor variasjon blant prosjektene som blir påmeldt og nominert til arkitekturprisen.

Siri Jæger Brudvik er leder for Oslo Arkitektforening. Hun tror at vi vil se den samme bredden i år, men spår også flere trender.

– Jeg tipper at vi vil se enda mer transformasjon av eksisterende bygg i årets prosjekter, samt landskapsarkitekturprosjekter inkludert lekeplasser.

Transformasjon av eksisterende bygg og gjenbruk og ombruk av byggematerialer er «trendy». Det er Oslo arkitektforening veldig glade for.

– Det mest miljøvennlige vi kan gjøre er å ikke rive, men å ta vare på det vi har. Vi kan tilpasse byggene til vår tids behov, ved å bygge om, på og til byggene, sier Jæger Brudvik.


Det mest miljøvennlige vi kan gjøre er å ikke rive, men å ta vare på det vi har.

Siri Jæger Brudvik, leder for Oslo Arkitektforening

Siri Brudvik
Siri Jæger Brudvik håper å se transformasjonsprosjekter på listen i år.
Mad arkitekter: Siri Brudvik

Hun mener at det fortsatt rives for mye, og at det er utfordrende å skape nytt innhold i gamle bygg med vernekrav og teknisk regelverk tilpasset nybygg. Ombruk og gjenbruk av materialer er heller ikke «rett fram» ennå, selv om bransjen jobber med å bedre logistikken og tilpasse regelverket.

– Foregangsprosjekter som lykkes på tross av mange utfordringer er viktige, slik at flere byggherrer blir inspirert til å ta vare på og ikke rive. For dette dreier seg jo om mye mer enn en trend – det er en løsning på klima og miljøkrisen vi står ovenfor.

Pressens hus
I Pressens hus har arkitektene hentet frem gamle bygningselementer. Samspillet mellom nytt og gammelt ble en viktig del av arkitekturen.
Foto: KIMA Arkitektur.

Transformasjon trumfet nybygg i 2022

Og det var nettopp transformasjon, ombruk og gjenbruk som sikret Pressens hus arkitekturprisen i 2022. To gamle bygårder fra 1800-tallet ble gjenstand for en omfattende ombygging og rehabilitering basert på gjenbruk og bevaring av materialer og strukturer.

Historisk var Skippergata 22-6 en VVS-forretning som solgte doseter i ukurante størrelser og servanter som var gått ut av produksjon. I dag huser adressen et informasjons- og kommunikasjonssenter for hele Norge.

– Det som gjør dette prosjektet spesielt, er at det i utgangspunktet er to bygg som aldri har fungert sammen. Vi har måttet lage en helt ny sirkulasjon for å få prosjektet til å fungere, sier Jonas Norsted i Atelier Oslo som er arkitektene bak suksessprosjektet.

Deichman01
– Deichman Bjørvika var en fantastisk vinner i 2021, mener Siri Jæger Brudvik.
Foto: Ellen Stokland

Drømmer om flere ukommersielle møteplasser

De siste årene har arkitekturprisen vært preget av store, kostbare prosjekter i dyre sentrumsområder, deriblant Deichman Bjørvika, Munch brygge og Ruseløkka skole.

Men hva er egentlig god arkitektur, og hva skal til for å være en hederspris verdig?

– Finalistene og vinnerprosjektet skal ideelt sett gi noe tilbake til byens befolkning. Deichman Bjørvika var en fantastisk vinner i 2021. Bygget er et offentlig og ukommersielt rom for de som bor i Oslo, sier Jæger Brudvik.

Les mer om arkitekturprisen og meld på din favoritt.

Hun mener Oslo trenger flere slike rom, også på nabolagsnivå i mindre skala, tilpasset en by med stadig mer ulikhet blant innbyggerne.

Jeg håper at vi kan realisere flere ukommersielle møteplasser i nabolagene rundt om i byen der folk kan møtes, lage noe, eller ungdom bare kan få lov til å være. Arkitekturen tilhører til syvende og sist innbyggerne.

Vil du melde på en kandidat? Slik går du frem

Alle kan melde inn alle nye bygg og landskapsprosjekter til Oslo bys arkitekturpris, uansett om du er arkitekt, prosjektleder eller en helt vanlig, engasjert innbygger som setter pris på god arkitektur.

Forslaget sender du til arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no før 25. februar sammen med gateadresse og en kort beskrivelse. Du trenger ikke sende en begrunnelse for forslaget ditt eller presis informasjon om bygget. Det får vi fra arkitektene som står bak prosjektene.

Du kan lese mer om Oslo bys arkitekturpris her.

Oslo bys arkitekturpris har blitt delt ut årlig siden 2002. Her ser du en oversikt over vinnerne fra første prisutdeling fram til i dag:

2002: Grünerløkka studenthus (studentsiloen)

2003: Christiania torv

2004: Oslo spektrum

2005: Pilestredet Park

2006: Christiania qvartalet – jubileumspris

2006: Villa Korsnes, Ekelyveien 5 E

2007: Urbygningen (Domus Academica), UiO

2008: Gyldendalhuset

2009: Sognsveien barnehage

2010: Lærernes hus

2011: IFI2 - Institutt for informatikk – Ole-Johan Dahls hus, UiO

2012: Parkveien 5c

2013: Nedre gate 5-7

2014: Kuben yrkesarena

2015: Bjerkedalen park

2016: Ullevål tårn

2017: Mat- og merkevarehuset

2018: Kulturhuset 2.0

2019: Vega Scene

2020: Boligprosjektet Munch brygge

2021: Deichman Bjørvika

2022: Pressens hus

De tre finalistene blir presentert i en utstilling på Anne Cath. Vestlys plass utenfor Deichman Bjørvika i september. Vinneren av arkitekturprisen 2023 offentliggjøres på Oslo rådhus 12. oktober.

Har du oppdaget et nytt bygg eller byrom som fortjener prisen? Send inn forslaget ditt til arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no før lørdag 25. februar

Restauranten Kolonihagen på Frogner

Historiske bakgårdsbygg: Nytt liv i gamle staller

Kristianias bakgårder var stinkende, mørke rom med søppel, utedasser, elendige boliger og bygg – og tusenvis av hester.

Riving av Dronningens gate 32

Gjenbruk er et av de viktigste klimatiltakene

Miley Cyrus kom inn på en wreckingball. Nå må vi unngå at byggebransjen følger hennes eksempel.

Pressens hus

– En ny verden bak det gamle

Slaget om årets arkitekturpris sto mellom et verdenskjent kunstmuseum, en barne- og ungdomsskole og en medieinstitusjon. I år ble Pressens Hus vinneren.



Publisert: 20. Januar 2023

Les også disse sakene