Byplan

Oslos nye storstue vant arkitekturprisen 2021

Arkitektene kaller biblioteket en gave til byen. Nå har Lundhagem Arkitekter og Atelier Oslo mottatt Oslo bys arkitekturpris for Deichman Bjørvika.

– Deichman Bjørvika er et hus til glede for hele Oslos befolkning, og et offentlig bygg som er åpent og folkelig – og samtidig høyreist og lyst, sier Tanja Lie, juryformann og leder for Rådet for byarkitektur i Oslo.

Oslo bys arkitekturpris ble delt ut for tjuende gang på Oslo rådhus i oktober. Prisen, som hedrer ny og god arkitektur som er et tilskudd til byen, hadde 29 påmeldte prosjekter. Av disse stod Deichman Bjørvika, Stasjonsallmenningen og Vinslottet igjen som finalister.

Det var Oslos nye hovedbibliotek som ble kåret til årets vinner. Bygget er tegnet av Lundhagem arkitekter i samarbeid med Atelier Oslo. SLA Landskapsarkitekter og Scenario Interiørarkitekter har også bidratt på prosjektet.

Les mer om finalistene og nominasjoner her.

Einar Hagem og Henrik Mowe
Etter å ha jobbet med prosjektet i elleve år var arkitektene Einar Hagem og Marius Mowe svært stolte over å motta Oslo bys arkitekturpris.
Foto: Oslo kommune, Sturlason.

Et eventyr å besøke

Deichman Bjørvika er Norges største folkebibliotek. Biblioteket har en tydelig profil med gjennomskinnelig fasade og et stort amfi som krager 18 meter ut fra bygningen over Anne-Cath. Vestlys plass med utsikt over Oslofjorden.

Innendørs finner du seks etasjer med litteratur, lesesaler, scener, kinosal og kafeteria. Hver etasje har fått sin unike atmosfære med ulike funksjoner. Hensikten er å skape forståelse for samfunnet både før, nå og i fremtiden.

Tanja Lie og Herman Kopp
Juryleder Tanja Lie, sammen med Hermann Kopp, leder for byutviklingsutvalget i Oslo.
Foto: Oslo kommune / Sturlason

Unik prissammenheng

Juryen mener kombinasjonen av arkitektur og nytteverdi for publikum er suveren i prissammenheng:

– Meningen med prisen er at det skal være svært god arkitektur som tilfører verdi og glede. Noen ganger scorer prosjekter høyt på glede, men er ikke nødvendigvis så sterkt arkitektonisk – og motsatt, sier juryformann Tanja Lie.

Hun trekker frem at Deichman Bjørvika benyttes av mange ulike målgrupper:

– Når man er der går man rundt med et smil om munnen. Det er et stort spenn blant de som bruker biblioteket – alt fra små barn og ungdom til eldre.

Deichman bibliotek
Deichman Bjørvika er Norges største folkebibliotek.
Foto: Erik Krafft.

Ingenting er tilfeldig

Under prisutdelingen intervjuet Tanja Lie arkitekt Einar Hagem og Marius Mowe:

Mange synes det er et vakkert bygg, men mange lurer på hvorfor det ser ut som det gjør med tanke på valg av materialer og form:

– Det var på forhånd bestemt at vestfasaden skulle diagonalstilles slik at man ser Operaen fra Oslo S. Det var starten på å bryte opp rektangelet. Det er særlig i interiøret at utformingen er basert på det vi kaller ikke-ortogonal, altså ikke rettvinklede løsninger, svarte Hagem.

– I interiøret unngikk vi rette vinkler slik at vi fikk større flyt i sirkulasjonen. Over den diagonale vestfasaden henger det et stort rom over plassen foran, som vi tenker at er en slags baldakin for å ønske velkommen inn i bygget. På denne måten blir biblioteket komplementært til Operaen, som ligger lavt og har dette fantastiske taket. Når du har gått tur på operataket, så skal du ønskes velkommen inn under denne store baldakinen.

  • Adresse: Anne Cath Vestlys plass 1
  • Bruk: Bibliotek/Library
  • Arkitekt: Lundhagem Arkitekter og Atelier Oslo
  • Landskapsarkitekt: SLA
  • Andre aktører: Scenario Interiørarkitekter
  • Tiltakshaver: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, Oslo kommune
  • Areal: 19 600 m²

Er det andre arkitektoniske temaer som er viktige for at bygget er blitt som det er blitt?

– Biblioteket er et stort åpent rom. Det var viktig at det skulle være åpent og at man skulle kunne vandre rundt og oppleve ting spontant uten å måtte banke på en dør – men heller «snuble over» arrangementer og temaer, sier Mowe.

Utfordringen var å kombinere åpenheten mellom etasjene, og samtidig å skape intime små steder i det store åpne rommet. Dette var hele tiden en diskusjon i prosjekteringsgruppen. De ville skape åpenhet og helhet, men også små intime soner.

– Vi arbeidet med det uformelle og det varierte som skulle appellere til mange. Vi hadde en målsetting om at «alle skulle kunne finne sitt sted». Ulike rom og nisjer skulle utformes med forskjellig interiør, sier Mowe.

Atelier Oslo og Lundhagem Arkitekter, her representert ved henholdsvis Marius Mowe og Einar Hagen sammen med Linda Steen fra Scenario Interiørarkitekter
Atelier Oslo og Lundhagem Arkitekter, her representert ved henholdsvis Marius Mowe og Einar Hagem sammen med Linda Steen fra Scenario Interiørarkitekter.
Foto: Tine Venås Kjeldsen

Stolte prisvinnere

– Dette gjelder ikke bare Marius og meg, men også mange arkitekter hos Lundhagem og Atelier Oslo. Etter å ha jobbet med prosjektet i elleve år, er det en utrolig følelse å vinne denne prisen, sier arkitekt Einar Hagem. Han fortsetter:

– Det er en anerkjennelse. Det var utrolig stas. Det mest fantastiske er at det er blitt tatt så godt imot og at folk føler at dette er deres hus. Alle har jo vært med på å betale for det, på en måte og det er jo gratis etterpå. Jeg tror folk føler de har litt eierskap til bygget, og det er veldig gøy.

Arkitekt Marius Mowe i Atelier Oslo er både stolt og ydmyk over prisen:

– At byen gir en pris til det som skulle være en gave til byen, det er en anerkjennelse på at bygget er blitt godt mottatt.


Biblioteket er blitt et eventyr å besøke. Det er sjelden et hus i Oslo så treffsikkert møter alle kvalitetskriteriene man har lagt til grunn for Oslo bys arkitekturpris.

Fra juryens begrunnelse.

Han avslører også noen skjulte perler i det innholdsrike bygget..

– Minibiblioteket i andre etasje er et lite bibliotek inne i biblioteket. Det ligger ganske godt gjemt, men leter du litt så finner du det. Det er en liten oase.

Også Linda Steen i Scenario interiørarkitekter har tips til besøkende:

– Noe av det fineste er mangfoldet, at det er blitt så mange ulike steder. Kringsjå er et område som ligger over utkragningen på fasaden. På innsiden er dette et trappe-amfi hvor man kan se utover fjorden. Her er det fint å være og plass til ulike arrangementer.

Vil du vite mer om årets arkitekturpris? Modeller og prosjektbeskrivelse for vinneren og de nominerte bidragene er utstilt på Fridtjof Nansens plass fram til 31. oktober.

Deichman Bjørvika byr på seks etasjer med litteratur og kultur. Oslos nye hovedbibliotek skal være en møteplass alle byens innbyggere.

Biblioteket: en møteplass for alle

Hos Deichman står mennesker i sentrum. Bibliotekene må ligge der folk ferdes og behovet er størst.

Alle pameldte Collage til Byplan Oslo

14 er nominert til Oslo bys arkitekturpris

Av 29 påmeldte prosjekter gikk 14 gjennom nåløyet til juryen. – Det ville vært lett å ta med flere, umulig å knipe mer, sier Tanja Lie, leder for Rådet for byarkitektur.

Bispevika og Sørenga

Bjørvika vokser og vokser

Bjørvika blir stadig mer by; det bygges i høyden, langs vannet og mot sør.



Publisert: 20. Oktober 2021

Les også disse sakene