Byplan

Slik skal Sogn Hageby bevares

Søknader om store endringer har ført til et midlertidig forbud mot tiltak. Arbeidet er nå i gang med en ny plan som skal sikre den unike stilen til Sogn Hageby.

– Gjennom byggesaker i dette området, ser vi at det er utfordrende å ta vare på de verdiene vi har i dag, sier Ragnhild Christiansen, enhetsleder for byggesak i ytre by nord i Plan- og bygningsetaten.

Mellom T-banestasjonene Berg og Holstein ligger det et stort område med funkisvillaer og flotte hager, kjent som Sogn Hageby. Villastrøket ble til i forbindelse med utbyggingen av Sognsvannbanen i 1934, og baserer seg på arkitekt Kristofer Langes vinnerutkast i en konkurranse i 1920.

Området er kjent for flotte hager og trehus i såkalt byggmesterfunkis-stil.

Plan- og bygningsetaten har nylig iverksatt et midlertidig forbud mot tiltak i Sogn Hageby. Flere av bygningene er allerede satt på gul liste av Byantikvaren, og området har en helhetlig stil som nå er under press.

– Den siste tiden har vi uttalt oss i to saker herfra. I begge tilfellene mener vi det søkes om altfor omfattende tiltak, når planen for området handler om å bevare et helhetlig miljø, sier Brit Kyrkjebø, avdelingsleder i Byantikvaren.

De ba derfor Plan- og bygningsetaten vurdere et midlertidig forbund mot tiltak i Sogn Hageby, helt til en ny reguleringsplan for området er på plass, en plan som i større grad sikrer mot endringer som ødelegger den helhetlige stilen.

Ragnhild Christiansen i Plan- og bygningsetaten
Ragnhild Christiansen i Plan- og bygningsetaten er glad for at planen om vern av området har blitt tatt godt imot.
Foto: Audun Fegran Kopperud

Flere hus kan bli vernet

Både i den opprinnelige reguleringsplanen fra 1923 og i den gjeldende planen fra 1998 har det vært flere føringer som har bevart området. Blant annet at husene skulle være tegnet av arkitekter, med fasade mot sør, og regler for farger og former på taket.

– Nå skal vi i gang med et arbeid som finner ut hva som trengs av bestemmelser og retningslinjer som fører til at området blir ivaretatt som det kulturminnet det er, sier Christiansen i Plan- og bygningsetaten.

I arbeidet med området vil det blant annet bli vurdert om flere av eiendommene skal inn på gul liste.

Sogn hageby
I Kongleveien 17 var det søkt om riving av eksisterende bygg for å bygge nytt. Det blir det ingenting av, nå som det midlertidige forbudet er på plass.
Foto: Audun Fegran Kopperud

Positive tilbakemeldinger

Det midlertidige forbudet ble i februar sendt på høring til naboer og gjenboere, og er allerede gjeldende. Plan- og bygningsetaten mener det virker som beboerne i området i hovedsak er positive til en ny plan for å bevare.

– Velforeningen er positive og mener det har vært bygget mer enn området tåler og at man har mistet verdier, påpeker Christiansen.

Hun viser til to byggesaker den siste tiden som har vært utløsende årsak til arbeidet. I Breineveien 37 ble det søkt om et ganske stort tilbygg, som hadde vært lovlig ifølge gjeldende plan. En annen sak fra Kongleveien 17 handlet om riving av eksisterende bygg, for å bygge nytt.

– Vi så for oss at det skulle komme flere reaksjoner. I et område med 728 eiendommer er det ganske lite med 13 merknader, hvor de fleste er spørsmål.

Sogn hageby
Selv om navnet er Sogn Hageby, fremstår området som et villastrøk.
Foto: Audun Fegran Kopperud

Unntak fra forbudet

Det midlertidige forbudet kan vare i inntil fire år, som også er fristen for å ha vedtatt en ny reguleringsplan for området.

Christiansen presiserer at det er noen unntak fra forbudet, som for eksempel drenering og graving for legging av kabler og vann- og avløpsendringer. Det er også lov til å gjøre innvendige bruksendringer som ikke medfører opprettelse av ny boenhet eller endringer av fasade, og å rive bygg av typen uthus og garasjer på maks 50 kvadratmeter, bygget etter 1998.

Lørdag 26. august var det invitert til gatefest på Damplassen i anledning 100-årsmarkeringen. Kristiania havebyselskap (senere Oslo havebyselskap).

Ullevål hageby feiret 100 år

Tanken var å lage en luftig og grønn forstad med sunne boliger for småkårsfolk. Men det ble middelklassen som hadde råd til å flytte inn og sikre seg en bit av hagebyidyllen.

Tåsen senter

Nytt senter, torg og boliger på Tåsen

Tåsen senter skal rives og gi plass til både boliger og handel. Nå er det lagt frem to alternative utbyggingsforslag for senteret.

Ambulanse

Adressen – viktigere enn du tror

I år vil Oslo ha 100.000 adresser. Noen nye, de fleste gamle – og alle er de livsviktige. Å holde styr på dem er et omfattende arbeid.



Publisert: 29. April 2025

Les også disse sakene