Byplan

Tour de Hovinbyen

Ønsker du å bli bedre kjent med Hovinbyen på sykkel eller til fots, kan den grønne ringen være noe for deg. Den knytter sammen de viktigste parkene og områdene, og skal gjøre det enklere å komme seg rundt i Hovinbyen.

Hovinbyen er i dag et område med få grønne arealer. Grøntområder er viktig i utviklingen av nye byområder og er derfor sentral i kommuneplanen for Oslo mot 2030.

Rundt i ring

To ivrige syklister fra Plan- og bygningsetaten ville selvfølgelig undersøke selv hvordan den grønne ringen fungerer i praksis. Resultatet kan du se på filmsnutten nederst i saken. Sykkelturen startet ved Ensjø der de syklet i retning Valle Hovin, over motorveier, gjennom Østre Aker kirke forbi ulike bolig- og industriområder, skoler og barnehager. Ringen er markert med grønne plastbånd, sykler og skilt med kart og fremtidsbilder. I tillegg er det merket langs Hovinbekken og fra Hasle t-bane inn mot den grønne ringen.

– Selv om vi jobber i Plan- og bygningsetaten er vi ikke så godt kjent i Hovinbyen på sykkel. Det var litt utfordrende og ikke like lett å finne veien rundt den grønne ringen, sier Tamar Luise Osvik Stronegger i Plan- og bygningsetaten.

  • blir et sammenhengende grøntbelte rundt Økern
  • bidrar til å etablere Valle-Hovinparken som hjertet i den nye Hovinbyen
  • knytter sammen 11 viktige parker og rekreasjonsområder for gående og syklende i området
  • blir 5,5 km lang
  • danner sammen med Alna miljøpark ryggraden i Hovinbyens grøntstruktur
  • kobler sammen Lillomarka i nord, Østmarka i sør, Groruddalen i øst, og indre by og Oslofjorden i vest
  • skal opparbeides med høy kvalitet for gående og syklende, med benker og beplantning
  • er et resultat av Plan- og bygningsetatens plan- og idékonkurranse

Sykkelturen starter på Ensjø ved skilt nr #3.
Sykkelturen starter på Ensjø ved skilt nr #3
Foto: Oslo kommune

Ikke helt grønn enda

Det å oppleve Hovinbyen på to hjul eller til fots gir et tydelig bilde av både muligheter og utfordringer for området. I dag er det kun deler av ringen som er grønn, og det mangler forbindelser mellom Valle Hovin og Løren og Østre Aker kirke og Risløkka. Det jobbes med å videreutvikle og tilpasse den grønne ringen til resten av kommunens planer for området. – Gjennom en serie med medvirkningsprosesser for ungdom og andre grupper i Hovinbyen har kommunen mottatt en rekke innspill om behov for nye byrom, og forslag til nye tilbud og aktiviteter i området. Disse innspillene tar vi med oss i det videre arbeidet med den grønne ringen, sier seniorarkitekt, Thomas Forslund Johansen Turen gir god oversikt over området og gir muligheter til å se Hovinbyen som myk trafikant. – Jeg nøler ikke med å anbefale turen hvis du er interessert i byens utvikling, avslutter Stronegger.

Den grønne ringen vil være markert med midlertidig skilting fram til mars 2016.

Se video

Hovindammen

Hovinbyen: Hasle og Valle Hovin er i gang

Kan parken på Valle Hovin bli like attraktiv som Frognerparken? Får vi et idrettsmekka for hele hovedstaden, og byens beste naturlekeplass?

3RW foreslår å fremheve utvalgte steder og sosiale møteplasser med lys.

Den grønne ringen blir tydeligere

Vi har visst hvor Den grønne ringen i Hovinbyen skal gå, men mindre om hva den skal inneholde. Nå ser vi konturene av en identitet, ny og spennende.

Terje Rabbersvik har fått en bunke salatblader av en parsellhage-nabo. Her står han midt på "Karl Johan" - hovedgata i Egebergløkka parsellhage.

Selvdyrket er veldyrket

Oslo er inne i en grønn tidsalder, og det finnes ikke noe mer kortreist enn selvdyrket mat. Oslo-folket er kreative: Noen dyrker grønnsaker i pallekarmer, andre i egen parsellhage.



Publisert: 13. November 2015

Les også disse sakene