Byplan

Fra Romsås til Rådhuset: Stedsidentiteter i Oslo

Don Martin var det største trekkplasteret da Plan- og bygningsetaten holdt seminar om stedsidentiteter i Oslo. Her kan du lese mer og se alt sammen i opptak.

– Rap lærte oss å snakke for oss selv og hvor vi kom fra. Vi fortalte historien på våre egne premisser, forteller Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud.

Den kjente rapperen og tekstforfatteren gjestet rådhuset 10. oktober, i forbindelse med Plan- og bygningsetatens seminar om stedsidentitet. Hjemstedet hans Romsås har en sterk identitet, og er en essensiell del av arbeidet hans.

I Oslo bys arkitekturpris er stedsidentitet viktig. De tre finalistene i 2024, Ambassaden, Carls og Langøyene er alle rehabiliteringsprosjekter som viser hvordan tid og bruk endrer stedsidentitet. Fordi prisen skulle deles ut samme dag, var det på sin plass å arrangere et seminar om stedsidentitet denne dagen.

Her kan du se opptak av seminaret i sin helhet. Don Martin og Øyvind Holen begynner fra 1:33:00

  • Velkommen ved Siri Gauthun Kielland
  • 04:00 Ida Molstad Johnsen er lærer i videregående skole, og fortalte om masteroppgaven sin i samfunnsgeografi om hvordan ungdom på Furuset oppfatter eget nabolag.
  • 28:00 Marcin Śliwa jobber i Plan- og bygningsetaten og snakket om hvordan kart skaper stedsidentiteter og påvirker vår forståelse av verden.
  • 50:00 Joana Sá Lima fra Comte Bureau snakket om metodologi og prosesser som skaper stedsidentiteter.
  • 1:13:00 Chisom Udeze fra Diversify fortalte om likeverdige stedsidentiteter for alle.
  • 1:33:00 Rapperen, teatermannen og forfatteren Don Martin ble intervjuet av Øyvind Holen, journalist i Dagens Næringsliv, om hvordan han bruker steder – og da spesielt Romsås – i sine arbeider.

Steder oppfattes forskjellig

Prosjektleder Kjell Henning Thon i Plan- og bygningsetaten synes begrepet stedsidentitet er interessant fordi et steds identitet oppleves forskjellig fra person til person. Sånn er det også i Oslo.

– Hvis du spør en gammel person er Grünerløkka et sted med fattigdom og trangboddhet, mens unge folk forbinder det med vintagebutikker og utesteder, sier Thon.


På Romsås har vi en veldig sterk identitet, som har gått i arv lenge.

Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud

Det er ikke tilfeldig at steder som Furuset og Romsås ble trukket frem som eksempler på seminaret. Felles for flere steder på Østkanten, er at folk utenfra forbinder dem med noe annet enn de som bor der.

– For de som bor der er det gjerne et sted for nærhet, samhold og hverdagsaktiviteter, mens andre knytter det til negative overskrifter og kriminalsaker fra media, forteller Thon.

Kjell Henning Thon
Oslo består av mange stedsidentiteter. Det ville Kjell Henning Thon og Plan- og bygningsetaten vise frem i sitt seminar.
Foto: Audun Fegran Kopperud

Ville fortelle sin egen historie

Det finnes knapt en bedre representant for Romsås enn Don Martin. Han var tidligere medlem av rap-gruppa Gatas Parlament, før han i 2013 fikk sitt gjennombrudd som soloartist med singelen «Nilsen» fra albumet «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt». I de senere år har han skrevet og spilt i det selvbiografiske teaterstykket «Blokk til blokk», og skrevet teaterstykket «Linje 5» sammen med forfatter Zeshan Shakar. Sistnevnte samarbeid resulterte også i boka «Kan du høre byen puste ut» som kom ut tidligere i 2024.

Forholdet til hjemstedet Romsås og Groruddalen er helt sentralt i alt dette arbeidet.

– Jeg tror det er viktig for alle å være stolt over hvem de er og hvor de kommer fra. På Romsås har vi en veldig sterk identitet, som har gått i arv lenge, forteller han.

Romsås er sted som gjennom historien ofte har stått i medienes søkelys med negativt fortegn. Ungdomskriminalitet og sosiale utfordringer er gjengangere. Don Martin og vennene hans opplevde at det bare var folk utenfor som sa noe, og at de ville eie sin egen historie.

Øyvind Holen og Don Martin
Under intervjuet med Øyvind Holen fortalte Don Martin om da han vant Spellemannspris for «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt». Han passet på å prate masse om stedet sitt overalt hvor han ble intervjuet. Likevel kom det folk bort til Don Martin og fortalte at «han måtte huske på å representere Romsås». Det mener han sier litt om stoltheten til folket derfra.
Foto: Audun Fegran Kopperud

– Å fortelle historien på egne premisser er selve kongstanken bak «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt.»

For Don Martin passet oppveksten på Romsås perfekt, der folk bodde tett i tett og barna var en stor blanding der mange ikke hadde dype røtter i storsamfunnet. De ble som en diger familie av folk hvor alle var forskjellige, men forskjellene forente dem.

– Når vi skal fortelle våre egne historier, har vi også et ansvar for å fortelle om det som ikke er så bra og de det ikke endte så godt med, sier Don Martin, som er opptatt av å male et sannferdig bilde av hjemstedet.

Denne tematikken har fulgt ham gjennom musikken, og videre til teaterscenen og inn i litteraturens verden.

Don Martin
Don Martin bor ikke på Romsås i dag, men har holdt seg på Østkanten. Han vil for alltid være Romsåsgutt, slik som låta forteller oss.
Foto: Audun Fegran Kopperud

Oslos mange stedsidentiteter

Don Martin synes det er vanskelig å peke på hvorfor noen steder har så sterk stedsidentitet, og andre ikke. Han opplever at det er veldig mange forskjellige stedsidentiteter i Oslo.

– Det er mange små byer i ett, på en måte. Mange kan holde på i årevis uten å møte andre enn i sin egen lille boble, sier han.

På spørsmål om stedsidentiteten er sterkere i øst enn i vest, blir Don Martin usikker. Han kjenner seg ikke kompetent nok til å gi et godt svar, men mener han kan nevne to låter om Stovner, fem om Vestli og ti om Romsås. Det samme kan han ikke si om steder på Oslo vest. Kanskje ligger det noe der, tror han.

– Jeg tror vi som kommer fra tett befolkede og litt belastede strøk kjenner oss igjen i hverandre. Vår måte å møte «belastet-stempelet» på er å være enda stoltere. Da får vi også en sterk stedsidentitet, avslutter Don Martin.

I Markveien ligger vintageperlene tett på snor. Nå skal gaten rustes opp, og du kan bidra med innspill.

– Identiteten her er viktig, og den skal vi ivareta

Bredere fortau. Mer grønt. Nye gatemøbler. Bedre sykkelgate. Nå skal kommunen oppgradere strekningen fra Olaf Ryes plass til Hausmannsgate.

Ambulanse

Adressen – viktigere enn du tror

I år vil Oslo ha 100.000 adresser. Noen nye, de fleste gamle – og alle er de livsviktige. Å holde styr på dem er et omfattende arbeid.

Svartdalsparken

Parkbyen Oslo: – Velkommen til min demokratiske hage

Oslo har hundrevis av parker, og alle skal ha en park innen gangavstand. Det vet oslofolk å sette pris på, og bruker parkene som sin egen hage – ikke minst nå i sommermånedene.



Publisert: 17. Oktober 2024

Les også disse sakene