Byplan

Munch Brygge varmer opp Bjørvika

Med varm og inkluderende arkitektur, stakk Munch Brygge av med Oslo bys arkitekturpris 2020.

– Det er veldig moro å vinne! Og i all beskjedenhet – vi har fortjent det, sier Espen Pedersen, partner og faglig leder i arkitektkontoret Lund+Slaatto fornøyd.

Oslo bys arkitekturpris hedrer ny, god arkitektur som spiller på lag med byrommet. Av hele 40 påmeldte prosjekter stod Munch Brygge, Lakkegata aktivitetspark og Krydderhagen igjen i finalen.

Munch Brygge tilfører området varme og følelse av inkludering, sier juryen i sin begrunnelse.
Munch Brygge tilfører området varme og følelse av inkludering, sier juryen i sin begrunnelse.
Foto: Lund+Slaatto

Tilfører varme

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Munch Brygge er et byprosjekt som strekker seg over to kvartaler mellom Operaen og det nye Munchmuseet med forretninger og serveringssteder på bakkeplan, en barnehage og 156 leiligheter delt av en skrå diagonal gate. Med gyllenrød teglstein tilfører prosjektet en varme og følelse av inkludering både i sammenheng blant de kjøligere bygningene i området, og med taktilitet og detaljering på nært hold.

Hver leilighet plasseres skråvendt etter diagonalen og får på denne måten gode lysforhold og utsikt til fjorden.

Munch Brygge
Leilighetene er skråvendt og får gode lysforhold og utsikt til fjorden.
Foto: Lund+Slaatto

Anlegget forholder seg til viktige byrom, som adkomsttorget til Munchmuseet og den vestvendte elvebredden for Akerselvas utløp, med åpne, bymessige funksjoner.

Her kan du lese hele begrunnelsen

Hjertet av Bjørvika

Øystein Sundelin er leder for byutviklingsutvalget i Oslo kommune.
Foto:

– Bjørvika er et byområde som i lang tid var synonymt med tog og havn, før Barcode kom med flere kontorbygg. Nå tilfører Munch Brygge kvalitetsleiligheter og mennesker til nabolaget. Og det er tross alt menneskene som gjør byen vår bra, sier Øystein Sundelin, leder for byutviklingsutvalget i Oslo kommune.

Tiltakshaver av tomten, Stor-Oslo Eiendom, var overbevist fra første stund om at de hadde en helt spesiell tomt, som krevde et helt spesielt prosjekt.

– Vi var ute etter unik arkitektur og design, og gikk derfor rett til Lund+Slaatto fordi vi var sikre på at de var de riktige til å løse oppgaven, forteller Mathis Grimstad, administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom.

– Når vi startet dette prosjektet følte vi et behov for å tilføre kvaliteter denne delen av byen manglet. Det har vi klart, og resultatet er et humant og omsorgsfullt bolig- og byprosjekt, sier Pedersen.


Nå tilfører Munch Brygge kvalitetsleiligheter og mennesker til nabolaget. Og det er tross alt menneskene som gjør byen vår bra.

Øystein Sundelin, leder for byutviklingsutvalget i Oslo kommune

Å lage et boligområde som både matcher og skiller seg ut fra Operaen, Deichmann og Munchmuseet, var en krevende oppgave for de involverte.

– Dette er kraftige og sterke bygg med lite aktivitet utad. Vi føler derfor et ansvar for at Munch Brygge skal tilby inkluderende aktiviteter og skape nye byrom, relasjoner og visuelle forbindelser på tvers av de eksisterende byrommene i bydelen, forklarer Pedersen, og legger til:

– For å oppnå dette jobbet vi aktivt med programmering og formgiving for å få en miks av leiearealer.

Dette har de definitivt lykkes med, og besøkende på Munch brygge kan nyte en spennende miks av spisesteder og butikker med et imponerende bakteppe bestående av Munchmuseet og Oslofjorden.

– Vi kaller Munch brygge hjertet av Bjørvika, og har derfor bevisst valgt materialer og farger som skiller oss ut fra de hvite og grå byggene rundt. Derfor er den røde teglfargen gjennomgående gjennom hele prosjektet – fra bygninger til fuger, sokkel og betong, forteller Grimstad.

Munch Brygge
Munch Brygge har, i sammenligning med andre referansebygg, et Co2-avtrykk som er redusert med 47 prosent.
Foto: Marte Garmann

Bærekraftig med øko-tegl

Selv om det har vært litt i skyggen av by- og arkitekturutviklingen, var bærekraft i fokus fra start til slutt av prosjektet. Faktisk kan Munch Brygge skryte på seg en klimagassreduksjon på hele 47 prosent mot referansebygg.

Dette ble oppnådd blant annet gjennom bruk av lavkarbon betong, resirkulert stål, stendere av trevirke og isolasjon av glassull.

– Bærekraft skulle bare mangle i moderne arkitektur, sier Pedersen.

  • Adresse: Operagata 1-51
  • Bruk: Boliger med næring i første etasje
  • Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter
  • Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen AS Landskapsarkitekter
  • Andre aktører: BundeBygg AS samspillentreprenør
  • Tiltakshaver: Stor-Oslo Eiendom
  • Areal: 19 500 m2

Dette ble oppnådd ved hjelp av kortreiste materialer, lav-karbon betong og øko-teglstein med 35 prosent mindre Co2-avtrykk enn tilsvarende ordinær teglstein. Dette er mulig fordi teglen er smalere og lettere enn ordinær teglstein, den bruker mindre leire, mindre energi under produksjon, samt bidrar til et økt areal og et godt ressursbruk.

– Miljøambisjonene våre gjennomsyrer hele prosjektet, og du kan se det i alle avgjørelser vi har tatt, forteller Pedersen.

Mucnh Brygge
Munch Brygge har gitt noe ekstra til byen, de er til inspirasjon og de bidrar til mangfold, mener Øystein Sundelin, leder for byutviklingsutvalget i Oslo kommune.
Foto: Lund+Slaatto arkitekter

Arkitektur som bidrar til et godt bomiljø

Lund+Slaatto er fortsatt engasjerte i prosjektet og jobber videre med små detaljer i fellesarealene.

– Vi opplever at det er et spesielt godt samhold i sameiet. Beboerne trives sammen, og det ser ut til at vi har klart å skape fellesarealer og sosiale treffpunkt som bidrar til et godt bomiljø. Dette har vi jobbet for å tilrettelegge for, men vi hadde selvfølgelig ingen garanti for at det ville skje, sier Pedersen.

Munch Brygge
Med nøye planlagte fellesarealer og sosiale treffpunkter har beboerne på Munch Brygge fått et godt bymiljø.
Foto: Tove Lauluten

Oslos storhetstid er nå

For Stor-Oslo Eiendom betyr det mye å motta denne prisen.

– Dette er den største utmerkelsen du kan få, og dette er definitivt et høydepunkt og motiverer oss til å jobbe enda hardere, sier Grimstad stolt.

Dette var 19. gang Oslo Bys Arkitekturpris ble delt ut og det var viktig for juryen at vinneren var noen som tok byutvikling og arkitektur et steg videre – noen som utfordrer.

– Munch Brygge har gjort nettopp dette. De har gitt noe ekstra til byen, de er til inspirasjon og de bidrar til mangfold, forteller Sundelin, og legger til:

– Oslo er en spesiell europeisk storby på mange måter. Går man rundt i andre europeiske byer ser man mye arkitektur fra en gammel storhetstid – mens i Oslo ser vi imponerende ny arkitektur som vitner om at vår storhetstid er nå.

Ark prisen 2020 Collage av kandidater

Nå er finalistene til arkitekturprisen klare

Se hvem de tre finalistene til årets arkitekturpris er.

Daglig leder Unner Sande og arkitekt Odd Øverdahl foran Vega Scene

Vega Scene: «Bærekraftig, vakkert og ujålete»

Vega Scene erobret Oslo bys arkitekturpris for 2019. Et bevis på at gode bygg kan lages på nøkternt budsjett.

Det nye klimahuset i Botanisk hage tar besøkende med på en reise gjennom bærekraft og klimaendringer.

Klimahuset: Nullutslipp og arkitektur i tre

Klimavennlige materialer og innovative løsninger. Det nye Klimahuset i Botanisk hage er med på å skape fremtidens arkitektur.



Publisert: 23. Oktober 2020

Les også disse sakene