Rosenholm skal utvikles: Kom med innspill!
I vår varslet Plan- og bygningsetaten om oppstarten med planprogrammet for områdeutviklingen på Rosenholm. Nå er tiden inne for å sanke innspill til det videre arbeidet.
– Planprogrammet setter noen veldig overordnede føringer for hva som skal utvikles på Rosenholm, sier Liv Oxaal Kaasen, prosjektleder i Plan- og bygningsetaten.
I et planprogram omtales alternativene som skal undersøkes og viktige temaer som må håndteres. Planprogrammet inneholder også en oversikt over alle temaer som må utforskes og konsekvensutredes, fremdriftsplan for arbeidet og overordnet opplegg for medvirkning.
Planprogrammet er det første steget i prosessen, og innspill fra innbyggere og interessenter er viktig for å skape gode forutsetninger for utvikling av området.
– Dette er noe annet enn et informasjonsmøte. Her holder vi ikke en presentasjon, men er åpne for å prate med de som kommer innom og etter beste evne svare på spørsmålene de måtte ha, sier Kaasen.
Hvis du vil være involvert i prosessen eller har innspill og spørsmål er døren åpen, men Oxaal Kaasen presiserer at det ikke er «nå eller aldri» og at det blir flere muligheter for å si sin mening underveis.
– Vi skal ha åpne folkemøter når vi har noe mer håndfast å vise fram. Det kan handle om hvilke funksjoner det skal tilrettelegges for, og hvordan torg og gater skal plasseres for å sy området sammen, og ikke minst hvordan vi sammen kan gi Rosenholm en egen identitet. Disse tingene skal vi jobbe med fram mot sommeren.
Samarbeid med grunneierene
Normalt er det Plan- og bygningsetaten som utarbeider områdereguleringsplanene, med innspill fra aktører som grunneiere og innbyggerne. Utfordringen er at dialogen ofte tar mye tid. Derfor er Plan- og bygningsetaten svært optimistiske til at praksisen med å sitte sammen blir vanligere i fremtiden.
Hensikten med samarbeidet mellom det offentlige og private er å prøve ut om det kan gi en smidigere prosess i utviklingsprosjekter. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.
Rosenholm ligger i bydel Søndre Nordstrand, sør for Holmlia, og grenser til Nordre Follo kommune. Området ligger langs Østfoldbanen, med ca. 15 minutters togreise til Oslo S og ett minutt til Kolbotn. Det er store grøntarealer i form av jordbruksarealer, skog og idrettsflater i området rundt Rosenholm. Det er kort avstand til Østmarka samt Hvervenbukta og Ingierstrand i vest.
Selve planområdet består i hovedsak av lager- og industriområder. Dette er utpekt som utviklingsområde i kommuneplanen (KPA 2015). I tillegg er noen tilstøtende arealer tatt med i planområdet for å ha mulighet til å sikre gode forbindelser mellom Rosenholm og omkringliggende områder, og ha mulighet til å finne helhetlige løsninger for å håndtere flom og overvann.
Dette er viktig for lokalbefolkningen
I dag består Rosenholm av lager og industriområder, men planen er å utvikle en ny og levende delbydel med boliger, handel- og tjenestetilbud, rekreasjonsområder og gode løsninger for myke trafikanter.
Oxaal Kaasen og Olsen har inntrykk av at nærhet til kulturlandskapet rundt Søndre Aas gård og naturverdiene i og rundt området er spesielt er viktig for lokalbefolkningen. De forteller at folk også er opptatt av at det bygges mer enn bare boliger og at sosial infrastruktur som idrett og barnehager blir prioritert.
– Også er det jo varierende begeistring for at det skal utvikles i det hele tatt. Noen er bekymret for at vi skal bygge veldig høyt, at arbeidsplasser skal forsvinne og at de sosiale utfordringene skal øke som følge av flere folk. Det skal vi ta på alvor, sier Oxaal Kaasen.
Innspill på identitet står høyt på ønskelisten vår.
Da oppstarten ble varslet i april, kom det inn mange nyttige innspill som har blitt tatt med videre i arbeidet med planprogrammet.
– Hvis du ytret du noe da trenger du altså ikke å sende inn dette på nytt nå, sier Oxaal Kaasen.
Innspill om identitet står høyt på ønskelisten
Planprogrammet sier at Rosenholm skal ha en tydelig identitet som utfyller kvalitetene i nabolagene rundt. Arkitekturen skal ha høy estetisk kvalitet som bygger videre på områdets egenart og som fremmer stedets karakter og landskap.
– Innspill på identitet står høyt på ønskelisten vår. Vi kan være med på å dyrke den fram, men vi må vite hva de som har et forhold til områder mener, sier Kaasen.
Hun opplever at folk forstår identitet veldig ulikt.
– For noen handler identitet om menneskene, mens andre ser identitet i konkrete detaljer i byrommet, hvilke aktiviteter eller institusjoner som finnes der, mens atter andre ser på byggenes karakter, for å nevne noe. Disse ulike perspektivene vil vi gjerne høre om.
Rosenholm: Et nabolag for fremtiden
Mellom Holmlia og Kolbotn finner vi Rosenholm. Her skal det bygges 2000 nye boliger, etableres barnehager og næring.
Her går du på ski over avfall fra 90-tallet
Søppeldeponiet lukkes ned og området gis tilbake til befolkningen. Samtidig skjuler det seg noe helt spesielt under bakken. Vi har besøkt Grønmo avfallsanlegg.
Oslo trenger busser og brøytebiler tett på sentrum
Oslo kommune har utarbeidet et forslag til områderegulering for Stubberud.
Publisert: 19. November 2024