Byplan

Venter på nye Tøyenbadet

Nyttårsaften er siste sjanse til å besøke Tøyenbadet før det skal rives. Velkommen tilbake i 2023.

Oslos befolkning skriker etter flere og bedre innendørs badeanlegg. 1. januar 2020 stenger Tøyenbadet og i løpet av våren skal det rives. Deretter skal et nytt, moderne, mer allsidig og miljøvennlig badeanlegg bygges på samme sted. Det nye Tøyenbadet får 2,5 ganger så mye bassengflate som dagens anlegg, og skal etter planen stå ferdig sommeren 2023. Ventetiden kan imidlertid bli tøff for mange av hovedstadens svømmemosjonister og utøvere av vannidrett.

ByplanOslo besøkte Tøyenbadet en mandag ettermiddag i høst. I hovedbassenget er det fullt av mosjonister som broderlig deler plassen med hverandre, samt idrettsutøvere og sprekinger av ulike slag som crawler raskt i de tilmålte hurtigbanene. I det lille barnebassenget plasker ivrige småbarn rundt, vel ivaretatt av en mamma eller pappa, mens et titalls synkronsvømmere varmer opp til trening på land. En ganske typisk ettermiddag i Oslos største svømmehall.

Synkronsvømmere i Tøyenbadet
Synkronsvømming krever både styrke, utholdenhet, kreativitet, koordinasjon og kontroll på vannet.
Foto: Ellen Stokland

Populært fritidstilbud

– Oslobadene er et fritidstilbud som opptar mange av byens beboere. Alt fra barnefamilier til idrettsutøvere, til mosjonister, barn og unge, skoleklasser og lagidretter benytter seg av de åtte kommunale publikumsbadene. I dagens situasjon medfører det at det kan bli trangt om plassen og det er vanskelig å tilrettelegge så alle blir fornøyd, sier Martin Sletten Løvik, seksjonssjef for idrettsavdelingen i Bymiljøetaten. At i tillegg flere bad har stengt og det ikke har vært bygd publikumsbad i Oslo siden Holmlia bad åpnet i 1983, sier sitt om tingenes tilstand. De vestlige bydelene i Oslo har i dag i praksis ikke noe kommunalt bad, etter at Vestkantbadet ble lagt ned i fjor og Sogn bad for tiden ikke er tilgjengelig for publikum.

– Fasilitetene står ikke helt i stil med folks forventninger, og mange av badene trenger sårt en oppgradering. Men nye Romsås bad er blitt veldig innbydende og bedre tilrettelagt for svømmeopplæring etter rehabiliteringen, og over nyttår skal også Holmlia bad åpne igjen etter å ha gjennomgått oppgraderinger. Når det nye Tøyenbadet åpner i 2023 vil byen imidlertid få et topp moderne og helt nytt badeanlegg med tilbud som burde tilfredsstille mange behov, sier Løvik.

Innendørs

  • 50x25m svømmebasseng
  • 12x13m stupebasseng med opptil 5 meter stup
  • 9,5x12,5m varmtvannsbasseng
  • 10x37m familiebasseng
  • 500 tribuneplasser
  • Fire etasjer

Utendørs

  • 25x12,5m svømmebasseng
  • 12x13m stupebasseng med opptil 5 meter stup
  • 9x32m familiebasseng
  • 4,5x14m småbarnsbasseng

Sklie inne og ute
Bruttoareal: rundt 15 700 kvadratmeter

Miljø og energi

  • Energivennlig passivhus for idrettsanlegg

  • Det stilles krav til materialbruk, blant annet krav til høy andel bruk av tre i deler av bygget

  • Det planlegges for energibrønner og solceller

  • Vegetasjon på takflate

  • Bruk av regnvann til forsyning bassengvann 

  • Fossilfri/utslippsfri anleggsplass

Tidsplan

  • Bygging av det nye Tøyenbadet på samme sted ble vedtatt i Oslo bystyre 19. juni 2019
  • Det gamle Tøyenbadet stenger 1. januar 2020
  • Riving starter første kvartal 2020
  • Midlertidig bad på Økern åpner sommeren 2020
  • Det nye Tøyenbadet skal stå ferdig sommeren 2023

Her kan du følge med på byggingen av det nye Tøyenbadet

Men det er nesten fire år til. I mellomtiden må tøyenbaderne finne andre steder å gå i vannet. Det planlegges et midlertidig bad på Økern som skal åpne sommeren 2020.

Midlertidig bad Okern
Det midlertidige badet på Økern får et basseng på 25 meter. Det er først og fremst et tilbud for skoler og idrettsforeninger.
Illustrasjon: Oslo kommune

Det får et stålbasseng på 25x12,5 meter og varierende dybde tilrettelagt for svømmeopplæring, to damegarderober, to herregarderober og en familiegarderobe. Badet på Økern er imidlertid først og fremst et tilbud for skoler og idrettsforeninger som mister tilbudet på Tøyen og vil ha begrenset åpningstid for publikum.

Det er dermed liten tvil om at vi går mot en periode med underkapasitet.

Kompismosjonister

Yngve Øines (54) fra Søndre Nordstrand og Håvard Blix (62) fra Alna har svømt på Tøyenbadet flere ganger i uka i minst 15 år. De gleder seg til nytt, moderne anlegg med flere bassenger og bedre kapasitet, men synes det er dumt at byen blir uten 50-metersbasseng i lang tid.

– Vi liker å svømme langt, og om sommeren er vi flittige brukere av både Frognerbadet og skogstjernene. Vi liker å ha god plass, og Tøyenbadet sliter med kapasiteten. Innimellom kan det bli litt klinsj mellom ulike interesser, noen som svømmer for sakte og er i veien. Egentlig hadde det vært fint om badet kunne vært åpent litt lenger, da hadde det kanskje ikke blitt så fullt hele tiden, sier Blix, og kompisen nikker. De pleier å svømme en times tid, og da blir det minst 1000 meter.

– Svømming er veldig fin mosjon, i tillegg er det sosialt. Vi motiverer hverandre, sier Øines. Begge har fornyet årskortet, vel vitende om at Tøyen kommer til å stenge. Da blir det å plaske rundt i de mindre bassengene mens de venter på det nye badet.

Kompisene Håvard Blix (t.v.) og Yngve Øines har svømt på Tøyenbadet flere ganger i uka i minst 15 år. – Svømming er veldig fin mosjon, i tillegg er det sosialt. Vi motiverer hverandre
Kompisene Håvard Blix (t.v.) og Yngve Øines har svømt på Tøyenbadet flere ganger i uka i minst 15 år. – Svømming er veldig fin mosjon, i tillegg er det sosialt.
Foto: Ellen Stokland

Synkronsvømmere

Etterhvert inntar et titalls synkronsvømmere hovedbassenget. De har hodet mer under vann enn over og flyter bedre og mer avansert enn de fleste. Jenny Svendsli (14) fra Frogner og Sara Kleven (17) fra Bjerke er blant veteranene. De har trent synkronsvømming i henholdsvis seks og fem år, og trener hver mandag, onsdag, fredag og lørdag. De er i svømmehallen 15–17 timer hver uke, og stortrives.

– Da jeg var liten var jeg veldig flink til å svømme, men ble snart lei av bare å svømme frem og tilbake, jeg ville leke, forteller Sara, som var 12 da hun fant drømmeidretten. Også Jenny syntes vanlig svømming var for kjedelig, hun ville bare svømme med hodet under vann. Åtte år gammel begynte hun med synkronsvømming.

– Det er en veldig krevende idrett som krever både styrke, utholdenhet, kreativitet, koordinasjon og kontroll på vannet. Folk tror vi bare danser i vann, men det er ikke så lett som de tror, forklarer de to jentene. Mens strake bein strekkes synkront opp i luften, flyter de vertikalt med hodet rett ned under vann. På dypet gjør de et synkront hopp – «boost» på fagspråket – og hever hele overkroppen opp av vannet. De løfter hverandre, og kaster seg opp i et stup med salto – alt uten at så mye som en tå er nær bunnen.

Synkronsvømmere
Jenny Svendsli (t.v.) og Sara Kleven trives best med hodet under vann og trener synkronsvømming 15-17 timer hver uke, fire dager i uka.
Foto: Ellen Stokland

Etterlyser internasjonal standard

– Synkronsvømming er en veldig liten idrett i Norge, og vi har ikke hatt landslag siden 2011. Det ønsker vi å gjøre noe med, og da trenger vi gode treningsforhold, sier Ingeborg Ljødal, hovedtrener for synkronsvømming i Oslo Idrettslag. Hun er usikker på hvordan det vil legges til rette for trening når Tøyenbadet stenger, det er ikke så mange andre offentlige bad som er store nok og dype nok for synkronsvømming. I tillegg skulle hun ønske at det nye Tøyenbadet i større grad ville ivareta de små vannidrettene og tilfredsstille internasjonale standarder.

– Stup, vannpolo, undervannsrugby og synkronsvømming krever særlig dype bassenger, minst 3,5–4 meter. I tillegg må den dype delen være av en viss størrelse, og bassenget som sådan kan ikke være for lite om det skal godkjennes for internasjonale konkurranser, forklarer Ljødal. Hun beklager videre at det nye Tøyenbadet kun får stupetårn på fem meter, og ikke 7,5 og 10 meter som er krav i internasjonale konkurranser.


Alt blir bedre for alle når det nye Tøyenbadet åpner.

Øyvind Lunde-Bergersen, daglig leder ved Tøyenbadet

Daglig leder ved Tøyenbadet, Øyvind Lunde-Bergersen, er ikke bekymret.

– Alt blir bedre for alle når det nye Tøyenbadet åpner. Synkronsvømmerne trenger ikke lenger å dele basseng med vannpolo og risikerer ikke å bli truffet av en ball. Det blir eget stupebasseng så stupere og svømmere ikke kommer i konflikt, og store og små barn kan leke seg i sklier og i vannet uten å komme i veien for andre, fastslår han, og legger til at nasjonalanlegget for svømming og stup uansett ligger i Bergen. Den statusen skal ikke Oslo og Tøyen overta, understreker han.

– Når det nye Tøyenbadet åpner i 2023 vil byen få et topp moderne og helt nytt badeanlegg med tilbud som burde tilfredsstille mange behov, mener Martin Sletten Løvik (t.v.) og Øyvind Lunde-Bergersen.
– Når det nye Tøyenbadet åpner i 2023 vil byen få et topp moderne og helt nytt badeanlegg med tilbud som burde tilfredsstille mange behov, mener Martin Sletten Løvik (t.v.) og Øyvind Lunde-Bergersen, hhv. seksjonssjef for idrettsavdelingen i Bymiljøetaten og daglig leder for Tøyenbadet.
Foto: Ellen Stokland

Åtte basseng på nye Tøyen

Når det nye anlegget står klart i 2023, blir vannflaten 2,5 ganger større enn i dag, til sammen rundt 2730 kvadratmeter. Det blir totalt åtte basseng, fire ute og fire inne. Både innendørs og utendørs blir det eget stupebasseng på 12x13 meter og fem meters stupetårn, det blir familiebasseng ute og inne, i tillegg til utendørs småbarnsbasseng og et mindre svømmebasseng på 25x12,5 meter. Inne blir det i tillegg et varmtvannsbasseng, og et stort hovedbasseng på 50x25 meter. Begge disse bassengene får bunn som kan heves og senkes og tilrettelegges for ulike behov.

– Det beste med det nye Tøyenbadet er fleksibiliteten. Vi vil få anledning til å gi tilbud til flere brukergrupper samtidig, og langt flere vil kunne få svømmeopplæring. Det er planlagt to store tradisjonelle kjønnsdelte garderober. I tillegg bygges to seksjoner med totalt 14 låsbare garderoberom for funksjonshemmede, familie og andre som ønsker avskjerming, sier Lunde-Bergersen.

Det blir kafetilbud og idrettshall i det nye badet, og tribune med plass til 500 tilskuere ved det største bassenget.

Synkronsvømming
Norge har ikke hatt landslag i sykronsvømming siden 2011. Det ønsker Oslo idrettslags synkronsvømmere å gjøre noe med.
Foto: Ellen Stokland

Rehabiliterer og bygger flere bad

Det er Kultur- og idrettsbygg (KID) som er ansvarlig for bygging og teknisk vedlikehold og drift av det nye Tøyenbadet, det midlertidige badet på Økern og de andre kommunale badene i Oslo.

– KID ble etablert for fire år siden for blant annet å sørge for bedre vedlikehold av de gamle idrettsanleggene, og det er allerede gjort en stor innsats på flere av byens mindre bad, sier direktør Eli Grimsby. Bad slites raskere enn andre anlegg, og det koster å vedlikeholde dem på en bærekraftig måte. Investeringene for å få på plass det nye Tøyenbadet er store, og det gjelder å velge riktige løsninger. Det begynner å bli mange år siden Oslo kommune bygget nye bad, og for å hente inspirasjon og kunnskap har Kultur- og idrettsbygg besøkt andre norske byer som Tromsø, Askim, Drammen og Asker, forteller Grimsby.

I 2015 rehabiliterte KID Nordtvet bad på Kalbakken. Deretter fulgte Romsås bad, og på nyåret åpner et totalrehabilitert Holmlia bad. Rivingen av Tøyenbadet starter våren 2020, og parallelt skal KID bygge det midlertidige badet på Økern. I tillegg til nye Tøyenbadet planlegges det for nye bad på Stovner og Manglerud.

– De nye bassengene på Tøyenbadet lages i stål, det går raskere å bygge, krever mindre vedlikehold og det er mindre fare for lekkasje enn med fliser. Samtidig holder vi et stort fokus på klima og miljø, og velger materialer, tekniske løsninger og utforming som tilfredsstiller dagens høye krav, forklarer Grimsby. Det nye Tøyenbadet blir et flaggskip i så måte, ambisjonen er å bygge det mest miljøvennlige og energieffektive badeanlegget i landet.

Kultur- og idrettsbygg, her representert ved direktør Eli Grimsby (t.v.) og Ingunn Olsen, kommunikasjonssjef byggeprosjekter.
Det nye Tøyenbadet skal bli det mest miljøvennlige og energieffektive badeanlegget i landet. Ansvarlig for bygging og teknisk vedlikehold er Kultur- og idrettsbygg, her representert ved direktør Eli Grimsby (t.v.) og Ingunn Olsen, kommunikasjonssjef byggeprosjekter.
Foto: Ellen Stokland

Regnvann til bassengene

– Miljøtiltakene i prosjektet inkluderer blant annet en energieffektiv bygningskropp med passivhusstandard, samt behovsstyring av de tekniske systemene. Det betyr at man regulerer bruken av energi, som for eksempel strøm og ventilasjon, etter hvor stor personbelastningen og behovet i anlegget er. Dermed bruker man bare den energien man må, og sparer når man kan. Det skal primært benyttes fjernvarme, med supplement fra solceller og energibrønner. Å spare vann er viktig, og planen er at bassengene skal benytte regnvann som samles opp på taket, fullrenses og etterfylles i bassengene, forklarer KID-direktøren, som også trekker frem bruken av tre som en viktig del av miljøkonseptet.

– Vi vil i stor grad bruke tre som materiale i det nye Tøyenbadet. Blant annet skal store deler av taket bygges i tre. Taket blir et arkitektonisk hovedgrep med kassettformede dragere – eller takbjelker – i tre. Dette gir et mindre CO2-avtrykk, forteller hun.

Eli Grimsby trekker også frem at både garderober og kafeteria vil ligge på samme plan som bassengene i det nye Tøyenbadet. Det er mer brukervennlig, ikke minst for familier med barn.

Benjamin (4 år) stortrives i barnebassenget og er ofte på Tøyenbadet sammen med pappa Vegard Asplund og mamma Åse Sivertsen. Foreløpig kan ikke fireåringen svømme, men målet er å bli trygg på vannet .
Benjamin (4 år) stortrives i barnebassenget og er ofte på Tøyenbadet sammen med pappa Vegard Asplund og mamma Åse Sivertsen. Foreløpig kan ikke fireåringen svømme, men målet er å bli trygg på vannet og kanskje svømmedyktig innen neste sommer.
Foto: Ellen Stokland

Bad for store og små

I barnebassenget på det gamle Tøyenbadet treffer ByplanOslo Benjamin 4 år fra Tøyen. Lykkelig uvitende om at hans lille badeparadis snart er en saga blott, lar han pappa Vegard Aspelund (41) hive ham opp i luften og uti vannet. Om igjen og om igjen og om igjen. De to har besøkt svømmehallen helt siden Benjamin var baby og var med på babysvømming på Sofienberg. Akkurat denne ettermiddagen er mamma Åse Sivertsen (38) også med.

– Vi er her kanskje hver tredje uke, sommer som vinter, og da ofte sammen med andre barn fra barnehagen. Det er veldig moro, forteller pappa Aspelund. Foreldrene er opptatt av at Benjamin skal bli trygg på vannet og kanskje svømmedyktig innen neste sommer, da blir det tryggere å bli med på tur i pappas seilbåt. Foreløpig kan ikke fireåringen svømme, men han står på venteliste for kurs.

– Tøyenbadet er veldig populært og det er mye folk her hele dagen. Når jeg jogger forbi før klokken syv på morgenen er det kø av morgensvømmere utenfor, så det blir tøft for mange når badet stenger, tror Vegard Asplund, men begge ser frem til at det nye badet kommer.

– Det viktigste er at det blir et godt tilbud til alle, både store og små. Og det må gjerne komme noen nye tilbud, som steambadstue og spaavdeling – og kanskje nattåpent, foreslår Åse Sivertsen.

Badstue

Heite, iskalde Oslo

Plutselig var de der, badstuflåtene. Og Oslo havn er ikke lenger hva den var.

Nye Jordal park

Jordal park blir grønnere og blåere

Lek og moro, ro og gode stunder i det grønne. Gjennom det hele sildrer en bekk, som du kan dyppe tærne i. Om halvannet år vil Nye Jordal Park være klar til å tas i bruk.

Stupere på Hasvold bad

Badebyen Oslo

– Oslo er forvandlet til en badeby der fjordbad midt i hovedstaden er blitt en hverdagslig favoritt. Det lover godt for byens fremtid.



Publisert: 09. Oktober 2019

Les også disse sakene