Byplan

En rådhusklokke vender hjem

En gammel og ustemt rådhusklokke har fått nytt liv. Untuned Bell er det nyeste tilskuddet i Oslo kommunes kunstsamling.

I år 2000 ble en gammel klokke fjernet fra klokketårnet i Oslo Rådhus. Da fant man ut at den var ustemt i forhold til de 48 andre. Selv om den lød falskt sammen med sine medklokker, har den ensomme klokken fortsatt en klar og ren lyd alene. Nå har den fått plass på Honnørbrygga, et steinkast unna sitt gamle hjem.

– Det er ganske stort å være med å kle Oslo by. Jeg er vokst opp med kunsten i Oslo og på Rådhuset, og det kjennes veldig fint, sier kunstner A K Dolven.

Untuned Bell er det nyeste prosjektet i Oslo kommunes kunstsamling. Skulpturen er laget av Oslo-kunstneren A K Dolven og produsert av statens fagorgan for kunst i offentlig rom (KORO). Verket ble installert på Honnørbrygga ved Rådhuset i slutten av august.

Untuned Bell skal henge ved Honnørbrygga i minst ti år.
Untuned Bell skal henge ved Honnørbrygga i minst ti år.
Foto: akdolven studio

Oslos historie i en klokke

– Klokkelyder hører med i bybildet. Jeg synes det er fint å se at forbipasserende ser opp mot himmelen og klokken – og faktisk stopper opp og hører på klangen, sier A K Dolven.

– ­Det er mye som skjer i dette området, med sjøen, båtene, Aker Brygge, menneske som passerer forbi, Honnørbrygga og Rådhuset – men alt falt på plass da verket sto ferdig, legger hun til.

Det jobber også en kurator og en produsent sammen med kunstneren. I dette tilfellet har kurator Kristine Jærn Pilgaard og produsent Bo Krister Wallström fra KORO vært AK Dolvens høyre hånd, og jobbet med å realisere prosjektet.

Kurator Kristine Jærn Pilgaard har jobbet tett sammen med A K Dolven om kunstprosjektet på Rådhusplassen.
Kurator Kristine Jærn Pilgaard har jobbet tett sammen med A K Dolven om kunstprosjektet på Rådhusplassen.
Foto: Privat.

– Målet med kunst i offentlige rom handler ikke bare om å plassere en ny skulptur på en plass eller et sted. For meg handler det om å se verket i dialog med konteksten. I dette tilfellet er Untuned Bell tilbake der den hører hjemme – på Rådhusplassen og på den historiske Honnørbrygga, forteller Pilgaard.

De siste seks årene har kurator Pilgaard, produsent Wallström og kunstner A K Dolven hatt Rådhusplassen som ønsket sted for Untuned Bell. Mange år har gått med til planlegging, forhandlinger og avtaler med rådhusforvaltningen, Oslo kommunes kunstsamling, Plan- og bygningsetaten, Bymiljøetaten og Oslo Havn for å sette opp verket i 2018.


Klokkelyder hører med i bybildet. Jeg synes det er fint å se at forbipasserende ser opp mot himmelen og klokken.

A K Dolven, kunstner

– Dette er et verk som treffer oslohistorien med klokkens fortid i rådhustårnet, men også med tanke på plassen der Kong Haakon kom tilbake etter krigen, forteller produsent Wallström.

– Det er et verk for Oslo, og for Oslos befolkning, tilføyer kurator Pilgaard.

A K Dolven brukte sommeren på å få installert Untuned Bell på Rådhuskaia, så alt var klart til åpning 22. august.
A K Dolven brukte sommeren på å få installert Untuned Bell på Rådhuskaia, så alt var klart til åpning 22. august.
Foto: akdolven studio

Statlig og kommunalt kunstsamarbeid

Når Kulturetaten velger hvilken kunst som skal stilles ut i bybildet har de mange muligheter. Kunsten i Oslo kommunes kunstsamling er tilkommet ved direkte oppdrag til kunstnere, utlyste konkurranser, kunst gitt som gaver eller som etaten har kjøpt.

KORO produserer, forvalter og formidler kunst i offentlige bygg og på offentlige arenaer. Stort sett blir deres prosjekter gjennomført på oppdrag fra statlige oppdragsgivere. I tillegg til det gir KORO også direkte støtte til styrking av kunstproduksjon i lokalsamfunn over hele landet.

Oslo kommunes kunstordning skal jobbe for at profesjonell kunst beriker byens offentlige rom, til glede for et allment publikum – og spesielt barn og unge. Kulturetaten har ansvaret for at kunst skal synes i bybildet, både på nye skoler, bibliotek og i Oslos parker.

Oslo kommunes kunstsamling består av omtrent 14 500 kunstverk i en aktiv samling som stadig øker. Samlingen strekker seg fra 1700-tallet og frem til i dag, men med en klar hovedvekt av norsk samtidskunst fra 1900-tallet og frem til i dag.

De siste årene har Kulturetaten gjennomført en digital satsing som samler all kunsten fra kommunens kunstsamling på et sted. Se kunstsamlingen.no.

– A K Dolven søkte om midler gjennom en av våre tilskuddsordninger. Vi var med å produsere verket som en støttespiller for kunstneren, forteller Åsne Hjukse, kommunikasjonssjef i KORO.

KORO har produsert Untuned Bell sammen med A K Dolven, mens Oslo kommune har forvalteransvar. Det betyr at det er kommunen som vedlikeholder verket. KORO er en statlig etat under Kulturdepartementet som jobber for kunst i offentlige rom, på samme måte som Kulturetaten er på kommune-nivå.

– Dette er et godt eksempel på hvordan en statlig etat kan samarbeide med en kommunal etat. Akkurat dette verket har fått en fantastisk plassering, og vi er veldig glade for at kommunen skal ta vare på det og ha det i samlingen sin, sier Hjukse.

Byplan untuned bell akdolven studio
Oslo har mange severdigheter i offentlig rom. Noen er helt åpenbare – andre må du se litt ekstra nøye etter.
Foto: akdolven studio

Kunst i offentlig rom

I 2019 gjennomførte Norsk Publikumsutvikling en nasjonal undersøkelse på vegne a Kulturetaten ved Oslobiennalen. Den viser at mer enn 8 av 10 er positive eller svært positive til kunst i offentlig rom – uavhengig av alder, kjønn, utdanning og bosted. Undersøkelsen viser også at 7 av 10 som ikke er interessert i kunst, likevel er positive til kunst i offentlige rom.

Cry baby
Untuned Bell er et interaktivt verk som består av en gammel rådhusklokke og en Cry Baby-pedal på bakken. Tråkker du på pedalen, gir klokken lyd fra seg.
Foto: akdolven studio

– Kunst i bybildet er viktig for Oslos identitet. Det er ekstra fint at folk ikke trenger å oppsøke museum og gallerier, men at alle har tilgang til kunst i sitt nærmiljø, sier Lise Mjøs, avdelingsdirektør i kunstavdelingen i Kulturetaten.

For alle permanente prosjekter dannes et kunstutvalg med en arkitekt, byggherre og en brukerrepresentant.

Utvalget ledes av en kunstkonsulent eller kurator, og en rådgiver fra Kulturetaten følger utvalgets arbeid.

Mjøs forteller at Kulturetaten har mange prosjekter gående til enhver tid. Det siste året har noen av etatens største prosjekter vært kunst utenfor det nye Munch-museet, og i Oslos nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

– Alle skoler, nye sykehjem, statlige sykehus, barnehager og offentlige bygg skal få ny kunst. I tillegg samarbeider vi med utbyggere når det skal lages sykkelstier, parker og veier.

– Hovedstaden vår hadde ikke vært det samme uten all kunsten, sier hun.

"Perleugler" av Mikael Noguchi er det nyeste tilskuddet av gatekunst langs Havnepromenaden i Oslo.

Opplev kunsten på Havnepromenaden

Havnepromenaden i Oslo er mer enn et byggeprosjekt. Har du lagt merke til kunsten som omgir deg når du går, sykler eller jogger langs promenaden?

Vippetangen

Vippetangen: Mer fjord til Fjordbyen

Vippetangen står for tur når fjorden skal bli enda mer tilgjengelig for Oslos innbyggere.

Mye av kritikken mot Ekebergparken har stilnet etter at skulpturene kom på plass.

Kampen om Oslos visuelle uttrykk

Kunst- og kulturprosjekter i det offentlige rom har alltid vært en kilde til debatt, krangel og stort engasjement.



Publisert: 05. Oktober 2020

Les også disse sakene