Byplan

Nå kan du melde på din favoritt til arkitekturprisen 2022

Begge vinnerne fra de seneste utdelingene ligger i Fjordbyen, men har helt forskjellig karakter. Nå kan du melde på bidrag til årets utdeling av Oslo bys arkitekturpris.

Oslo bys arkitekturpris ble delt ut for første gang i 2002. Siden da har prisen bidratt med å løfte større og mindre arkitekturprosjekter opp i lyset, samtidig som den har inspirert og motivert til nye, fremragende bygg. Målet er å hedre god arkitektur som stimulerer til fremtidens byutvikling.

Prisen deles ut av ordføreren i Oslo rådhus 13. oktober. Fristen for å sende inn bidrag er 25. februar.


Denne prisen bidrar til at mange får øynene opp for hva god arkitektur faktisk kan bidra med

Siri Jæger Brudvik, leder for Oslo Arkitektforening.

De siste årene har prisen fått mer oppmerksomhet, og særlig gjennom det mye omtalte arkitekturopprøret har befolkningen i hovedstaden fått øynene opp for byens bygg og parkanlegg.

– Vi merker større pågang i antall påmeldinger, og større dekning i mediene med nedslagsfelt i Oslo. En så gjev pris fortjener denne graden av oppmerksomhet, sier Kjell Henning Thon i Plan- og bygningsetaten. Etaten har sekretariatet for Oslo bys arkitekturpris.

  • Deles ut til bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende.
  • Bygget må være ferdigstilt i 2021. Landskapsarkitektur må være fra de siste fem årene.
  • Rådet for byarkitektur nominerer inntil tre kandidater for byutviklingsutvalget. Det kåres én vinner, og inntil to øvrige finalister får hedrende omtale.
  • Påmeldingsfrist: 25.02.22
  • Utdeling: 13.10.2022

Les mer om Oslo bys arkitekturpris her.

Slik melder du på bidrag

Hvem som helst kan melde på bidrag til arkitekturprisen. Det kan være arkitekten selv, tiltakshaveren for prosjekter eller den gjengse Oslo-beboer som har fått øynene opp for et vakkert bygg eller landskapsområde. Påmeldingen skjer via e-post til Plan- og bygningsetaten.

– Det er ikke nødvendig å sende inn mye informasjon. Alt vi trenger er en gateadresse eller en omtrentlig beskrivelse av hvilket bygg det siktes til. Videre er det vi som ber arkitektene bak bygget supplere med mer presis informasjon, sier Thon.

Forslagene kan være hvilke bygg- og landskapsprosjekter som helst, og begrenser seg ikke til type bygg, kostnad eller størrelse på prosjektet.

Munch Brygge
Vinneren av 2020: Munch Brygge i Bjørvika.
Foto: Bård Gundersen

– Vi ser at bidragene vi får inn varierer i stor grad, og det er vi veldig glade for. Det kommer påmeldinger på alt fra store hovedbibliotek til mindre boligområder som er tegnet og utformet på en fremragende måte.

Det er ikke bare vinneren som får hyllest. Også de som ikke når helt til topps kan bli anerkjent.

Les mer om prisen og send inn ditt forslag her!

– De to siste årene har vi sett kostbare prosjekter i dyre områder, men vi har også sett hedrende omtale til prosjekter som er rimeligere og enklere, for eksempel Krydderhagen på Hasle tilbake i 2020. Det er en boligbebyggelse som er til inspirasjon til øvrige som bygger boliger til folk flest.

Forslagene kan sendes til: arkitekturpris@pbe.oslo.kommune.no

Gir tilbake til byens befolkning

I forbindelse med utdelingen av prisen, vil de tre finalistene bli stilt ut som modeller, fotografier og tegninger i egne glassmontere. Årets utstilling skal være på Anne Cath. Vestlys plass utenfor Deichman Bjørvika, og åpner i september. Det gjør at hele byen kan komme og se på prosjektene. I bunn og grunn er det hovedhensikten med prisen – å formidle nyskapende, god byutvikling til de som ikke driver med arkitektur til daglig.

– Denne prisen bidrar til at mange får øynene opp for hva god arkitektur faktisk kan bidra med.

Det sier Siri Jæger Brudvik, leder for Oslo Arkitektforening. De er ansvarlige for å oppnevne noen av medlemmene i rådet for byarkitektur, som sitter i juryen for prisen.

– Vi ønsker å formidle at arkitekturen til syvende og sist tilhører byens befolkning. Arkitekturprisen løfter fram den gode arkitekturen, og viser hva det kan ha å si for at vi trives i byen vår, sier hun.

Også Jæger Brudvik trekker frem variasjonen i de prosjektene som påmeldes og nomineres.

– Bredden i prosjektene strekker seg fra nye bolig- og kulturbygg til gjenbruk og transformasjon av eksisterende bygninger med nytt innhold. Det viser hvordan god arkitektur kan bidra til å revitalisere områder, skape byliv og vakre nabolag der man kanskje ikke tror at det er mulig, sier hun.

Siri Brudvik
Siri Jæger Brudvik er leder for Oslo Arkitektforening.
Mad arkitekter: Siri Brudvik

De påmeldte blir offentliggjort i juni. De beste av disse vil bli nominert til prisen, og vises frem i en utstilling utenfor Deichman Bjørvika fra 8. september til og med 31. oktober.

Du kan se de tidligere vinnerne av prisen her.

Deichman Bjorvika

Oslos nye storstue vant arkitekturprisen 2021

Arkitektene kaller biblioteket en gave til byen. Nå har Lundhagem Arkitekter og Atelier Oslo mottatt Oslo bys arkitekturpris for Deichman Bjørvika.

Alle pameldte Collage til Byplan Oslo

14 er nominert til Oslo bys arkitekturpris

Av 29 påmeldte prosjekter gikk 14 gjennom nåløyet til juryen. – Det ville vært lett å ta med flere, umulig å knipe mer, sier Tanja Lie, leder for Rådet for byarkitektur.

Storgata holdeplass

Oslo vil ansette egen byarkitekt

Nå vil Oslo kommune ansette en byarkitekt for å heve kvaliteten på arkitekturen og skape enda bedre omgivelser for innbyggerne.



Publisert: 24. Januar 2022

Les også disse sakene