Byplan

Reisetips: Legg badeferien til Bjørvika

Denne sommeren kan du sole deg og bade midt mellom det nye Munch-museet og Operaen. Slik blir den nye Operastranda.

– Å bygge en badestrand midt i Oslo er helt unikt. Dette er et av de morsomste prosjektene jeg har vært med på, sier Vegar Bergum, prosjektleder i Bjørvika Infrastruktur.

Bjørvika har vært under utbygging i over 30 år, men det er først de siste årene folkelivet har inntatt bydelen. Etter at Sørenga Sjøbad og Munch Brygge kom har det vist seg å være en svært populær bydel å tilbringe fine sommerdager i.

Med Operastranda får Oslos innbyggerne hele 100 meter med ny strandlinje midt i sentrum å boltre seg på. Åpningen er satt til sommeren 2021.

– Vi opplever en enorm publikumsinteresse for Operastranda. Det er tydelig av Oslofolket gleder seg til å få enda mer plass til å nyte fine sommerdager langs fjorden, sier Bergum.

Prosjektleder Vegar Bergum gleder seg til å se badeglade Osloborgere ta i bruk Operastranda i sommer.
Prosjektleder Vegar Bergum gleder seg til å se badeglade osloborgere ta i bruk Operastranda i sommer.
Foto: Heidi Elise Ellingsen

Slik blir Operastranda

Den nye bystranda skal deles i to med en barne- og familievennlig del og en «voksen» del.

Familiedelen blir langgrunn og fylles med sand. Voksendelen blir ikke så grunn og er steinbelagt. Det skal også legges ut en flytebrygge med stupebrett.

I tillegg til utmerkede bade- og solemuligheter vil Operastranda få et grønt parkområde som strekker seg bakover til Munchmuseet. Her skal det også bygges kiosk, et servicehus og et flerbrukshus.

Servicehuset vil inneholde toaletter og dusjer som er åpne hele året, slik at de som liker å bade i minusgrader har et sted å skifte


Det er tydelig av Oslofolket gleder seg til å få enda mer plass til å nyte fine sommerdager langs fjorden.

Vegar Bergum, prosjektleder i Bjørvika infrastruktur.

Det er ikke bestemt hvordan flerbrukshuset skal utnyttes eller se ut ennå, men Hav Eiendom som er utbygger ønsker å bruke deler av bygget til kulturformål. Den første søknaden ble avvist fordi bygget oversteg maksimal høydegrense. Plan- og bygningsetaten venter i dag på nytt forslag fra Hav Eiendom.

– Selve stranden blir klar til sommeren. Deretter vil Hav Eiendom starte utbyggingen av bygningene og parken mellom stranden og Munchmuseet, forklarer Bergum.

Bærekraft er viktig for Bjørvika Infrastruktur. Derfor var det en selvfølge at anleggsplassen ble fossilfri.
Operastranda er en fullstendig fossilfri byggeplass.
Foto: Heidi Elise Ellingsen

Hvordan lage strand i en fjord?

Å lage en helt ny strand er ikke gjort på en dag. Oslofjorden er dyp, og det har krevd store mengder med masse for å heve bunnen.

– Vannkvaliteten i Bjørvika er heller ikke optimal, men Bjørvika Infrastruktur skal restaurere naturen under vann for å bedre kvaliteten. De skal blant annet plante spesielle tangtyper og ålegress, som igjen forbedrer vannkvaliteten. Det er ikke en selvfølge at byggherre gjør slike tiltak, så her viser Bjørvika Infrastruktur både velvilje og et godt samfunnsansvar, forteller Lars Kristian Stramrud, prosjektarkitekt i Plan- og bygningsetaten.

Lars Kristian Stramrud er prosjektarkitekt for Fjordbyen i Plan- og Bygningsetaten. Han er svært fornøyd med hvordan Operastranda åpner fjorden og Bjørvika for alle.
Lars Kristian Stramrud er prosjektarkitekt for Fjordbyen i Plan- og bygningsetaten. Han er svært fornøyd med hvordan Operastranda åpner fjorden og Bjørvika for alle.
Foto: Marthe Elise Stramrud

Moderne strand med gjenbruk i fokus

Bjørvika Infrastruktur har tenkt bærekraft i alle ledd. Store deler av bunnmassen kommer fra utgraving av tomten som tidligere hørte til Nyland Mekaniske Verksted, et av norgeshistoriens største skipsverft.

– Driften av verftet har ført til forurensing i grunnen. Derfor har vi tatt prøver og gjort løpende vurderinger med miljøeksperter om hvilke masser som kan gjenbrukes. Masser som har høyere forurensing enn tillatt kjøres bort og erstattes av nye, rene masser, forklarer Bergum.

Foreløpig er det kun en byggeplass å se på nabotomten til Operaen, men om ikke lenge starter overflatearbeidet av Operastranda. Til slutt vil det se slik ut – ett ekte sommerparadis.
Operastranda blir det perfekte stedet å tilbringe varme sommerdager. Bymiljøetaten står for driften med vedlikehold og badevakter. Merk: det endelige resultatet kan bli noe annerledes da bygningene ikke er godkjente enda.
Illustrasjon: Rift

Grunnmassen er ikke det eneste som er gjenbrukt i prosjektet. Steinmurene rundt stranden skal bygges av gjenbrukt granitt fra norske jernbaneprosjekter, og steinen på voksendelen er hentet fra gamle bygater i København.

Under utgravingen av tomten ble det også funnet brostein to meter under bakken. Disse er estimert til å være over hundre år gamle og ble lagt i forbindelse med skipsverftet.

– Det var en hyggelig å overraskelse. Brosteinene skal nå få nytt liv i parken mellom Operastranda og Munchmuseet, forteller Bergum.

En utfordring med å bygge i vannkanten er at man må ha full kontroll på tidevannet til enhver tid.
En utfordring med å bygge i vannkanten er at man må ha full kontroll på tidevannet til enhver tid.
Foto: Solveig Torp

Fjordbyen er åpen for alle

For 30 år siden ble det lagt frem planer om å bygge ut byen mot fjorden, fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst. Området rundt Operaen og Munchmuseet er en viktig del av realiseringen av målet om å åpne fjorden for alle.

– Operastranda og parken bak har en unik beliggenhet. Man kan enkelt komme seg hit fra bydeler i både øst og vest for å nyte en herlig sommerdag, forteller Lars Kristian Stramrud i Plan- og bygningsetaten.

– Målet er at alle som vil skal kunne ta med seg det de ønsker av mat, drikke og utstyr, og nyte en varm sommerdag ved fjorden. Vi vil at Bjørvika og Fjordbyen skal være for alle – ikke bare de som bor her. Derfor er det viktig med gode og sjenerøse byrom som folk kan bruke uten at de føler de må kjøpe noe fra næringslivet rundt, avslutter han.

Bjørvika sjøbad

Nå er det vannets tur

Flere badesteder, et flytende sjøbad, 200 meters «rekreasjonsbelte» og bedre vannkvalitet er blant ønskene i en ny mulighetsstudie.

Stupere på Hasvold bad

Badebyen Oslo

– Oslo er forvandlet til en badeby der fjordbad midt i hovedstaden er blitt en hverdagslig favoritt. Det lover godt for byens fremtid.

Nye Deichmanske bibliotek

Nå blir det liv i Bjørvika

De neste fem årene vil det virkelig ta av i Bjørvika. Nye boliger, næringsbygg, studenthus, Deichmanske bibliotek og Munch-museet, vil gradvis vokse frem og legge grunnen for et urbant folkeliv.Publisert: 23. April 2021

Les også disse sakene