Reisetips: Legg badeferien til Bjørvika
Denne sommeren kan du sole deg og bade midt mellom det nye Munch-museet og Operaen. Slik blir den nye Operastranda.
– Å bygge en badestrand midt i Oslo er helt unikt. Dette er et av de morsomste prosjektene jeg har vært med på, sier Vegar Bergum, prosjektleder i Bjørvika Infrastruktur.
Bjørvika har vært under utbygging i over 30 år, men det er først de siste årene folkelivet har inntatt bydelen. Etter at Sørenga Sjøbad og Munch Brygge kom har det vist seg å være en svært populær bydel å tilbringe fine sommerdager i.
Med Operastranda får Oslos innbyggerne hele 100 meter med ny strandlinje midt i sentrum å boltre seg på. Åpningen er satt til sommeren 2021.
– Vi opplever en enorm publikumsinteresse for Operastranda. Det er tydelig av Oslofolket gleder seg til å få enda mer plass til å nyte fine sommerdager langs fjorden, sier Bergum.
Slik blir Operastranda
Den nye bystranda skal deles i to med en barne- og familievennlig del og en «voksen» del.
Familiedelen blir langgrunn og fylles med sand. Voksendelen blir ikke så grunn og er steinbelagt. Det skal også legges ut en flytebrygge med stupebrett.
I tillegg til utmerkede bade- og solemuligheter vil Operastranda få et grønt parkområde som strekker seg bakover til Munchmuseet. Her skal det også bygges kiosk, et servicehus og et flerbrukshus.
Servicehuset vil inneholde toaletter og dusjer som er åpne hele året, slik at de som liker å bade i minusgrader har et sted å skifte
Det er tydelig av Oslofolket gleder seg til å få enda mer plass til å nyte fine sommerdager langs fjorden.
Det er ikke bestemt hvordan flerbrukshuset skal utnyttes eller se ut ennå, men Hav Eiendom som er utbygger ønsker å bruke deler av bygget til kulturformål. Den første søknaden ble avvist fordi bygget oversteg maksimal høydegrense. Plan- og bygningsetaten venter i dag på nytt forslag fra Hav Eiendom.
– Selve stranden blir klar til sommeren. Deretter vil Hav Eiendom starte utbyggingen av bygningene og parken mellom stranden og Munchmuseet, forklarer Bergum.
Hvordan lage strand i en fjord?
Å lage en helt ny strand er ikke gjort på en dag. Oslofjorden er dyp, og det har krevd store mengder med masse for å heve bunnen.
– Vannkvaliteten i Bjørvika er heller ikke optimal, men Bjørvika Infrastruktur skal restaurere naturen under vann for å bedre kvaliteten. De skal blant annet plante spesielle tangtyper og ålegress, som igjen forbedrer vannkvaliteten. Det er ikke en selvfølge at byggherre gjør slike tiltak, så her viser Bjørvika Infrastruktur både velvilje og et godt samfunnsansvar, forteller Lars Kristian Stramrud, prosjektarkitekt i Plan- og bygningsetaten.
Moderne strand med gjenbruk i fokus
Bjørvika Infrastruktur har tenkt bærekraft i alle ledd. Store deler av bunnmassen kommer fra utgraving av tomten som tidligere hørte til Nyland Mekaniske Verksted, et av norgeshistoriens største skipsverft.
– Driften av verftet har ført til forurensing i grunnen. Derfor har vi tatt prøver og gjort løpende vurderinger med miljøeksperter om hvilke masser som kan gjenbrukes. Masser som har høyere forurensing enn tillatt kjøres bort og erstattes av nye, rene masser, forklarer Bergum.
Grunnmassen er ikke det eneste som er gjenbrukt i prosjektet. Steinmurene rundt stranden skal bygges av gjenbrukt granitt fra norske jernbaneprosjekter, og steinen på voksendelen er hentet fra gamle bygater i København.
Under utgravingen av tomten ble det også funnet brostein to meter under bakken. Disse er estimert til å være over hundre år gamle og ble lagt i forbindelse med skipsverftet.
– Det var en hyggelig å overraskelse. Brosteinene skal nå få nytt liv i parken mellom Operastranda og Munchmuseet, forteller Bergum.
Fjordbyen er åpen for alle
For 30 år siden ble det lagt frem planer om å bygge ut byen mot fjorden, fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst. Området rundt Operaen og Munchmuseet er en viktig del av realiseringen av målet om å åpne fjorden for alle.
– Operastranda og parken bak har en unik beliggenhet. Man kan enkelt komme seg hit fra bydeler i både øst og vest for å nyte en herlig sommerdag, forteller Lars Kristian Stramrud i Plan- og bygningsetaten.
– Målet er at alle som vil skal kunne ta med seg det de ønsker av mat, drikke og utstyr, og nyte en varm sommerdag ved fjorden. Vi vil at Bjørvika og Fjordbyen skal være for alle – ikke bare de som bor her. Derfor er det viktig med gode og sjenerøse byrom som folk kan bruke uten at de føler de må kjøpe noe fra næringslivet rundt, avslutter han.
Nå er det vannets tur
Flere badesteder, et flytende sjøbad, 200 meters «rekreasjonsbelte» og bedre vannkvalitet er blant ønskene i en ny mulighetsstudie.
Badebyen Oslo
– Oslo er forvandlet til en badeby der fjordbad midt i hovedstaden er blitt en hverdagslig favoritt. Det lover godt for byens fremtid.
Nå blir det liv i Bjørvika
De neste fem årene vil det virkelig ta av i Bjørvika. Nye boliger, næringsbygg, studenthus, Deichmanske bibliotek og Munch-museet, vil gradvis vokse frem og legge grunnen for et urbant folkeliv.
Publisert: 23. April 2021