Byplan

Selger: Oslo kommune

Hva har et pensjonert kringkastingstårn, et kråkeslott av en politistasjon, en gedigen, men litt sliten, 1980-tallsvilla i Moss til felles? Lite, men det er ikke lenger bruk for noen av dem og alle er på vei ut av kommunens eie.

– Det er fire instanser som har stått fadder til det nye Tryvannstårnet: Oslo kommune, Forsvarets fellessamband, Telegrafverket og Norsk rikskringkasting, og de vil hver på sin måte høste nytte av det gigantiske byggverket, slår den kvikke og korrekte stemmen i Filmavisen fast.

Det er midten av september 1962 og hovedstadens splitter nye og hypermoderne signalbygg står ferdig. Den øverste etasjen, «Galleriet», rager 62,5 meter over bakken og har akkurat åpnet opp for publikum. Og de strømmer til – i mange år. For det er utsikt. Nærmest vanvittig utsikt. En turistmagnet på toppen av Oslo, rett og slett.

Tryvannstårnet
Oslo kommune har ikke klart å finne ny kommunal bruk av det spesielle anlegget i Nordmarka og selger derfor Tryvannstårnet med tilhørende fotanlegg og 12 mål tomt på det åpne markedet.
Foto: Dmitry Tkachenko

– Et glimrende alibi

Likevel er Tryvannstårnet først og fremst en teknisk installasjon når forsvarsminister Gudmund Harlem klipper snoren og åpner for publikum 11. september 1962.

Ellen Hole
– NATO var minst like mye tårnfadder som Forsvarets fellessamband. Fra høyden ser og hører man godt østover, sier byantikvar Ellen Hole.
Foto: Kristin Storrusten

– To år tidligere hadde H. M. Kong Olav V erklært fjernsynet for åpnet. TV og radio trengte sendere og master oppe i høyden for å nå ut til hele landet med signalene sine. Liknende behov hadde Telegrafverket, senere Televerket, og det som ble Telenor-eide Norkring. Denne type aktivitet er dessuten et glimrende alibi for annen og litt mer hemmelig aktivitet, forteller byantikvar Ellen Hole.

I 1962 skriver vi Øst- eller Vest- foran Europa, og på gæren side er det Nikita Khrusjtsjov som er sjef.

– I dag er det ingen stor hemmelighet lenger at NATO var minst like mye tårnfadder som Forsvarets fellessamband. Fra høyden ser og hører man godt østover, forsetter byantikvaren.

Ingen (rømnings-) vei utenom

Årene går. På samme måte som innovasjon, samfunns- og teknisk utvikling tvang frem behov for et 118 meter høyt tårn i Nordmarka, spiller mye av det samme inn når tre av fire faddere, altså initiativtakere og samarbeidspartnere, gradvis faller fra. Oslo kommune står hele tiden som eier, men utover å ha fungert som attraksjon for hovedstadens befolkning og besøkende, har ikke tårnet og eiendommen vært av særlig interesse eller nytte for kommunen. Asbest og mangel på moderne rømningsveier satte for mange år siden stopper for det allerede sviktende kundegrunnlaget som ønsket seg en tur til toppen av tårnet. Dermed kaster også den fjerde fadderen inn håndkleet: «Eiendommen er ikke lenger egnet til kommunal tjenesteproduksjon». Utdatert og overflødig for kommunen.

Tryvannstårnet er noe helt for seg selv, men ingen bakgrunnshistorier og årsaker er helt like når Oslo kommune selger eiendom.

Sjøstrandveien
Under navnet «Sjøstrand omsorgssenter» drev Oslo kommune rusinstitusjon i Sjøstrandveien 24 i Vollen i Asker frem til 2017. 31 hybler fordelt over fire hus fra 1909 på til sammen 1 900 m² følger med den 15 mål store eiendommen.
Foto: Dmitry Tkachenko

Vurdere, diskutere, konkludere

– Det kan handle om at tiden har løpt fra noe, om behov som har endret seg med tiden, at noe blir for dyrt for et trangt kommunebudsjett eller gjerne litt av alt dette, forklarer avdelingsdirektør Hanne Svith i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).


Det hviler et helt spesielt ansvar på oss når vi selger offentlig eiendom som har hatt betydning for så mange.

Hanne Svith, Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

EBY har siden 2011 hatt ansvar for å holde oversikt over kommunens ledige bygg i samarbeid med øvrige eiendomsforvaltere. Etaten leder også det tverrkommunale oppfølgingsprosjektet for å få tatt flere av disse byggene i bruk. Salg til ny eier er at av virkemidlene for å få nytt liv i byggene, forteller avdelingsdirektør Svith.

– Ofte har eiendommen og bygningene stått ubrukt en god stund. Før kommunen legger ut for salg, har vi internt i kommunen vurdert, foreslått, diskutert og til slutt konkludert: Nei, dette har vi ikke lenger bruk for til våre formål.

Hanne Svith, avdelingsdirektør i EBY
Hanne Svith er avdelingsdirektør i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY). Etaten leder kommunens prosjekt for å få tatt flere ledige bygg i bruk – blant annet ved å selge eiendom den ikke har bruk for.
Foto: Ilja C. Hendel / Oslo kommune

Litt inntekt, mest sparing

En del av diskusjonen og vurderingen er spørsmål om økonomi, men ikke nødvendigvis med vekt på inntekten salget kan gi. Vel så viktig er det at kommunen ikke har utgifter på eiendom den selv ikke har behov for. Eiendom, særlig bebygd eiendom – og i hvert fall hvis bygningsmassen er gammel og sliten, er ikke bare en verdi, den er også kostbar å sitte på.

Siden slutten av 2023 har Oslo kommune lagt ut flere slike lett slitne, gjerne litt kuriøse, eiendommer for salg.

Kallandveien
I februar 2024 overtok ny eier Kallandveien 4 i Lillomarka. Både tomta og det lille, røde huset på Solemskogen hadde da «behov for større oppgraderinger».
Foto: Einar Horsberg / Luma Foto

Mye «godt brukt»

I tiden fremover kommer det enda flere bygg til salgs. Noen er mer anonyme, men flere av dem bærer altså med seg historie egnet til å gi enhver lokalhistoriker både vann i munnen og på mølla. Solgt ble Villa Myrvang – en liten hytte uten vann og avløp med adresse Kallandveien 4 på Solemskogen i Lillomarka. Deretter fulgte Enebakkveien 460 B-C på Klemetsrud, bedre kjent som husmannsplassen Lysopp, og fritidseiendommen i Vervenveien 15 i Asker. Felles for disse tre, for Tryvannstårnet og mange kommende salgseiendommer er at de har det som på godt eiendomsmeglersk heter «moderniseringsbehov».

Kommunen gjennomfører alle eiendomssalg akkurat som en hvilken som helst annen grunneier. I Oslo kommunes Instruks for salg av fast eiendom er hovedregelen at kommunen skal selge til høystbydende og til markedsverdi, slik som antagelig både du og jeg ville gjort det.

Lysopp
De første menneskene ryddet husmannsplassen Lysopp en gang på 1700-tallet. Nå har en familie fra Telemark planer om totalrenovering og nytt liv i Enebakkveien 460 B og C.
Foto: Privatmegleren

Et helt spesielt ansvar

Noen ganger kan det likevel være et poeng for kommunen – som må tenke stort, langsiktig og for mange samtidig – å legge inn noen føringer som den som kjøper eiendommen må følge opp.

– Da setter Oslo kommune særlige kontraktsvilkår ved salget. Vilkårene kan for eksempel si noe om hvordan rettigheter knyttet til eiendommen skal sikres for kommende generasjoner eller hvordan eiendommen skal utvikles i tråd med miljøkrav og innenfor hvilken tidsfrist. Dette kommer i tillegg til andre betingelser som for eksempel vernestatus, forklarer avdelingsdirektør Svith.

Da Eiendoms- og byfornyelsesetaten solgte flotte og ærverdige Deichmanske hovedbibliotek på Hammersborg, ble det satt kontraktsvilkår som sikrer allmennheten ferdsel over uteområdene og tilgang til deler av den flotte bibliotekbygningen. Liknende vilkår har EBY også satt for Tryvannstårnet.

– Det hviler et helt spesielt ansvar på oss når vi selger offentlig eiendom som har hatt betydning for så mange. Vi kan ikke spå om fremtiden og hva fremtidige generasjoner ønsker seg, men vi kan gi dem de samme opplevelsene og samme mulighet til å skape minner som vi har hatt, avslutter Hanne Svith i Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

Bispegata 16

Oslos ledige obskuriteter

Oslos ledige obskuriteter

Overlys, maleri og søyler gjør hovedhallen til et spesielt rom. Byantikvaren sier at ny bruk av lokalet må baseres «på kulturminnevernets premisser».

Et hus med mange muligheter

Kommunen er ikke interessert, og Staten har takket nei. Så hva skal vi bruke Deichman til? Mulighetene er mange og spennende når det særpregede huset nå skal selges.

Oslo sentrum fra lufta

Bylivsundersøkelsen 2024: Tar tempen på bylivet

Hvem bruker byen? Hva liker de? Hvor er de, og hvor er de ikke? En ny undersøkelse har tatt tempen på bylivet.



Publisert: 05. Juli 2024

Les også disse sakene