Slik kan nye Økern sentrum bli
Bor du på Økern, Haraldrud, Risløkka, Ulven, Hasle, Løren, Bjerke eller Refstad? Da vil vi vite hva du ønsker deg i nye Økern sentrum.
– Økern blir sentrum for områdene rundt og vil prege hverdagen til menneskene som bor der. Vi håper beboerne og folk som er på boligjakt i området forteller oss hva de har behov for i sin hverdag, sier Ana Golub, prosjektleder for Økern sentrum i Plan- og bygningsetaten.
Det ligger to planforslag ute til høring. Økern Sentrum ANS eier området og har utformet det ene forslaget. Det andre står Plan- og bygningsetaten for.
– Begge planforslagene gir området et stort løft. Den største forskjellen er at Plan- og bygningsetatens forslag fordeler bygningsvolum og byggehøyder på en annen måte enn forslagsstillers alternativ, sier Golub. – Vårt alternativ har noe lavere prosentuell utnyttelse, men det er fordi vi har en større byggetomt med lokk over t-banen.

Foto: Økern Sentrum ANS
Eierne: Vil styrke Økern sentrum som sentralt knutepunkt
I dag er Økern fortsatt et område med få beboere og et intrikat nettverk av veier og skinner.
I tidligere forslag fra eierne lå det an til at den ikoniske høyblokken fra 1970 skulle rives og erstattes med et større kjøpesenter og badeland.
I dagens forslag fra eierne skal høyblokken likevel få stå som et historisk hjerte i et nytt byområde.
I planforslaget er det lagt opp til et aktivt byrom der første etasje i bygningene har næring ut mot gater og torg.
- Ulvenveien blir en viktig strøksgate med kollektivfelt, fortau og sykkelfelt.
- Bilfrie torg skal etableres på begge sider av Ulvenveien.
- Bebyggelsen langs Ring 2 og over Østre Aker vei blir en støy- og støvskjerm mot nye bomiljøer i øst.
- Hovinbekken og Refstadbekken skal åpnes og skape blågrønne byrom. Bekkene knytter sammen Hovinparken, Økernparken, Den grønne ringen og flere turveier.
- Området skal sys sammen med nye ferdselsårer, holdeplasser, mobilitets-hub og grønne lunger. Blant annet med en akse fra Løren til Økernparken og en ny gang- og sykkelvei langs Alnabanen.
- Høyblokka videreføres og blir omgitt av seks kvartaler med høyhus på opptil 22 etasjer.
- Flere nye og varierte bomiljøer skal opprettes.
- Ny bebyggelse mot Ring 3 skjermer synligheten av riksveinettet i det nye bysentrumet.
Planforslaget inkluderer inntil 1 500 boliger, arbeidsplasser, opplevelser, handel og kultur. Forslaget gir innbyggerne nær tilgang til viktige funksjoner som barnehage, skole og parker. I forslaget er en tredjedel av sentrumstomten er satt av til grøntområder, gangvei, torg og vann.

Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten
Plan- og bygningsetaten: Ny bykultur med mennesker i sentrum
Kommunen har like mye areal i sitt alternativ som det er i eiernes, men anbefaler ikke å bygge så tett og høyt som eierne foreslår.
– Gjør vi det, vil bokvaliteten bli lav i mange leiligheter og det vil ikke være nok sollys i gatene. Vi ønsker en menneskelig skala på bebyggelsen, forklarer Golub.
Plan- og bygningsetaten er ikke fremmed for å bygge høyt på Økern, og foreslår bygg på opp til 70 meter i deler av området. Resten av Økern sentrum vil holdes innenfor kravet om maks 42 meter i kommunedelplanen for Økern.
– Vi ønsker å ha noen høye bygg rundt høyblokka. Her vil det bli den samme byfølelsen som man får i Bjørvika. Boenhetene som er lavere og nærmere parken vil sannsynligvis tiltrekke seg barnefamilier. Målet er å få variasjon i befolkningssammensetning, sier Golub.
En viktig del av planforslaget til Plan- og bygningsetaten er å skape et mangfold som representerer resten av Oslo.
Vi legger opp til boliger for eneboere, barnefamilier, unge par og eldre. Vi trenger mangfold for å skape et nytt bysentrum.
Vil legge lokk over t-banen
Planforslaget fra Plan- og bygningsetaten har en høy andel boliger og kontorer, men sikrer også 100 000 kvadratmeter til ulike funksjoner som kultur, idrett, næring, handel og bevertning.

Foto: Lars-Ludvig Røed
Mye av planen sammenfaller med forslaget fra eierne, men omfatter også omlegging av Økernveien og oppgradering av gang- og sykkelanlegg i Økernkrysset. En viktig del av Plan- og bygningsetatens forslag er også å legge et lokk med bebyggelse over Økern T-banestasjon, og et lokk med parkareal over deler av T-banesporet mellom Østre Aker vei og Risløkkveien.
– Dette vil samle byen og sette menneskene i fokus. Her skal folk ha mulighet til å leve godt og bevege seg fritt og trygt mellom nabolagene, sier Golub.
Derfor foreslår Plan- og bygningsetaten at planområdet blir bilfritt, og at Ulvenveien blir en grønn strøksgate.
– Planforslaget skal gi en levende 5-minutters by å leve og arbeide i. Det vil si at alle skal ha enkle forbindelser til idrett, grønne områder, kultur og handel.
Plan- og bygningsetaten foreslår et mindre bygningsvolum, men høyere arealutnyttelse enn Økern Sentrum ANS.
- Arealbruket blir 1/3 bolig, 1/3 kontor og 1/3 handel, kultur og annen næring, idrettstilbud og badeanlegg.
- Økernveien får ny utforming uten rundkjøring i krysset med Lørenveien og bedre fremkommelighet for syklende og gående.
- Områdene rundt Økern sentrum skal kobles sammen med flere broer og biltrafikken skal reduseres.
- Høyblokka bevares og blir gjenbrukt til næring i de nederste etasjene og i påbygg øverst. Resten blir bolig.
- Boliger og barnehage er sikret en stille side, akseptable luftforhold og gode solforhold. Alle boenheter er hevet over terreng.
- Ulvenveien blir bredere og sikres 31 meter.
- Gater, byrom og blågrønn struktur reguleres og sikrer allmenn tilgang.
- Overvannshåndtering blir i form av grønne tak, dammer, regnbed og en gjenåpning av Hovinbekken og Refstadbekken.
- Det legges til rette for en større mobilitetshub med blant annet sykkelhotell, -vask, og -verksted, taxiholdeplass og bildeling.
- Eksisterende t-banestasjonen og deler av t-banesporet overbygges og integreres i bebyggelsen.
- Det sikres areal til bydelshus med forsamlingslokale, kulturinnhold og -produksjon, idrett og håndverk.

Foto: Harald Skeie
Hva er viktigst for deg?
– Forslaget fra eierne baserer seg på Plan- og bygningsetatens anbefaling til oppstart av planarbeid i 2019. Vi jobber godt sammen og setter pris på at de tar inn grønne kvaliteter og kultur i forslaget selv om vi mener forslaget gir lavere bokvalitet enn hva vi ønsker oss, forteller Golub.
Du kan lese mer om detaljene i planforslagene til Økern Sentrum ANS og Plan- og bygningsetaten her.
21. april klokken 18.00 til 20.00 er du velkommen til informasjonsmøte i Økernveien 145. Her får du også se en fysisk modell av planforslagene.
Den offentlige høringsperioden har frist 23. mai 2022. Etter høring vil Plan- og bygningsetaten gå gjennom innkomne innspill sammen med forslagsstiller, og vurdere hva som bør endres i planforslaget, før forslagsstiller ferdigstiller et endelig planforslag. Deretter vil Plan- og bygningsetaten behandle det reviderte planforslaget og sende det til politisk behandling.
– Vi oppfordrer alle til å bidra med sine innspill og behov. Kun da kan vi skape en bykultur som ivaretar behovene til beboerne og arbeidstakere i området for flere generasjoner frem i tid, avslutter Golub.

En bekk vender tilbake
Økern skal forvandles fra et forvirrende trafikkområde til en levende bydel. Midt i det hele skal Hovinbekken få vise seg fram – etter mange tiår i rør. Hvis planleggerne får det som de vil.

Hva skal skje på Økern torg?
Eiendoms- og byfornyelsesetaten vil forvandle Økern torg fra nærings- og industriområde til store grøntarealer med boliger, idrettsparker, ungdomsskole og barnehage.

Den grønne ringen blir tydeligere
Vi har visst hvor Den grønne ringen i Hovinbyen skal gå, men mindre om hva den skal inneholde. Nå ser vi konturene av en identitet, ny og spennende.
Publisert: 11. April 2022