Vil sette farge på Oslo
Hvorfor er moderne arkitektur så grå? Oslo kommune vil snu trenden og inviterer til Fargedagen 2021.
– Vi må bruke farger som et bevisst virkemiddel i arkitekturen, sier Maj Jøsok, partner og daglig leder i MER arkitektur.
I arkitekturpolitikken for hovedstaden står det at Oslo skal være en ledende by for nyskapende, mangfoldig og vakker arkitektur. Plan- og bygningsetaten lager nå en veileder for fargebruk i byområder for byens innbyggere, arkitekter og byggherrer.
Fargeveilederen gir råd og veiledning til privatpersoner som skal male hus, utbyggere som skal bygge nytt og arkitekter som står overfor fargevalg hver dag. Hensikten er at vi skal ta mer bevisste fargevalg.
Fargedagen 2021 – kunnskap og inspirasjon
For å øke kunnskapen om farger, samspill av nyanser og inspirere til økt fargebruk arrangeres Fargedagen 2021. Her vil bakgrunnen for utarbeidelsen av ny fargeveileder presenteres, det vil holdes panelsamtaler og arkitekter vil presentere utvalgte prosjekter.
I tillegg vil det vies tid til hva farger betyr for vår trivsel og identitet.
– Farger påvirker opplevelsen av uterommene, skaper identitet og en triveligere by, mener Hanna E. Marcussen, byråd for byutvikling i Oslo.
Fargedagen 2021 gikk av stabelen 1. desember fra 9.00 til 14.30 på Vega Scene. Her kan du se opptak av arrangementet.
Programmet er delt i fire deler:
I del 1 ser vi på "byens farger". Vi får inspirasjonsforedrag fra
Hanna Marcussen (byråd for byutvikling),
Ingvild Constance Festervold Melien (urbanist, fotograf og journalist),
Janne Wilberg (byantikvar), og
Dagny Thurmann-Moe (fargedesigner).
I del 2 får vi "internasjonale innspill fra den fargefaglige scenen" med den australske fargeforskeren og designeren Dr. Zena O'Connor og britiske Stig Evans (painter and public artist).
I del 3 skal vi se på "farger og materialbruk i samtidsarkitekturen". Vi får inspirasjonsforedrag fra arkitektene Maj Jøsok (Mer arkitektur), Pål Biørnstad (Lund+Slaatto) og Cathrine Vigander (Element arkitekter).
I del 4 skal vi se på "fargeforståelse, metode og veiledning". Her vil du høre fra Bent Erik Myrvoll (kunstner), Mette L'Orange (professor ved Kunsthøgskolen i Oslo) og Kine Angelo (førsteamanuensis ved NTNU).
Konferansier for "Fargedagen 2021" er interiørarkitekt Heidi Petersvold Nygaard fra Snøhetta.
– Vi må bli mer bevisst på fargebruk
Pål Biørnstad, partner og faglig leder i Lund+Slaatto arkitekter, mener det er på tide at flere går bort fra den tradisjonelle sorte og hvite arkitekturen.
– Det er mer krevende å skape prosjekter med farge, men resultatet er definitivt verdt det. Vi må bli mer bevisst på fargebruk i bybildet, mener han.
Arkitektur er en respons på omgivelsene. Farge- og materialbruken kan spille på det som finnes rundt, men den kan også være en vakker kontrast til omgivelsene.
– Fargebruk handler vel så mye om tekstur og materialer som farger, sier Bjørnstad.
– Jeg synes det er veldig bra at det utarbeides en veileder og at det på den måten settes fokus på fargebruk i det vi bygger, selv om det er umulig å lage en fasit. Arkitekturen må alltid utgjør en respons på sine unike omgivelser, fortsetter Biørnstad.
Historisk har fargebruk vært et viktig kjennetegn for Oslo.
– Det kan hende vi viser til en historisk fargepalett i fargeveilederen, sier byråd Marcussen.
Varmer opp Oslo med naturmaterialer
Lund+Slaatto står bak Munch Brygge i Bjørvika som karakteriseres av fasaden av tegl i varme rødtoner. Da planene for det sentrale området midt i Bjørvika ble lagt frem, møtte arkitektene mye motstand, men i dag setter byens befolkning stor pris på området.
Byråd Hanna E. Marcussen er glad for å se litt mer farge i Bjørvika.
– Jeg er veldig glad i Bjørvika, og skulle gjerne sett enda flere farger der. I Bjørvikaplanen står det at Operaen skal være edelstenen i bydelen, og at resten av bebyggelsen skal være et rolig bakteppe. I dag hadde vi nok tenkt annerledes på det, sier hun.
Skaper steder med identitet med bruk av farger
I likhet med Lund+Slaatto er MER arkitektur opptatt av å jobbe med farger.
– Det handler om å forene form og funksjon for å skape arkitektur med identitet. Vi streber etter å skape en human skala uansett størrelse på prosjekt, forteller daglig leder Maj Jøsok.
Hun er spent på innholdet i den nye fargeveilederen og håper den kan gi trygghet rundt fargevalg for arkitekter.
– I tillegg kan den bidra med gode argumenter og en faglig tyngde for arkitekter i møte med byggherrer, fortsetter hun.
Maj Jøsok er også en av foredragsholderne på Fargedagen 2021, og et av prosjektene hun skal presentere er Sjøparken i Stavern. Det er et spesielt konsept med fire boligøyer som bygges i en tidligere naturlig bukt. Den ytterste øyen ligger delvis ute i Larviksfjorden, og former en molo for vern av bølger.
– I Sjøparken er fargepaletten hentet fra omgivelsene rundt. Både fra naturen, den gamle industribebyggelsen og fra Stavern, forklarer Jøsok.
På bolig-øya nærmest havet fanger arkitekturen fargene på himmelen og fra svabergene. Øyene lengre inn i bukten har en varm oker- og terrakotta-palett.
– En viktig erfaring vi har gjort oss er at farger sjelden er fine alene, men blir flotte i samspill med andre, sier Jøsok.
Lyset spiller også en viktig rolle i valg av farger og materialer. Alle tomter har ulikt lys, og det er derfor avgjørende å teste fargene på stedet.
– Selv om fargene i de italienske kystbyene er nydelige i middelhavslyset, ville de nok vært for skarpe i den norske skjærgården, forklarer Jøsok.
Oslo får sin egen fargeveileder
Farger kan fremme og styrke karakteren og tilhørigheten til et område. Nå får Oslo en splitter ny fargeveileder som gir råd om fargevalg i bydelene.
St. Hanshaugens nye klær
Da handlingsplanen for gatekunst ble vedtatt i 2016 tok bydelsutvalget på St. Hanshaugen affære. Nå prydes bygårder, benker og butikktak av fargerike bilder, malt av lokale talenter.
Vega Scene: «Bærekraftig, vakkert og ujålete»
Vega Scene erobret Oslo bys arkitekturpris for 2019. Et bevis på at gode bygg kan lages på nøkternt budsjett.
Publisert: 25. November 2021